Sistemele antiaeriene Patriot, retrase din Polonia şi Slovacia. Oficial german: „Statele au fost informate”
Germania are în plan să retragă sistemele antiaeriene Patriot din Polonia și Slovacia. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a spus când ar urma să se întâmple acest lucru în cele două țări.
Sistemele Patriot din Polonia și Slovacia, retrase de Germania
Conform purtătorului de cuvânt, sistemele Patriot vor fi retrase în luna iunie din Polonia, urmând ca până la finalul acestui an să fie retrase și din Slovacia.
„Statele au fost informate despre aceste planuri. Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei”, a spus purtătorul de cuvânt.
Sistemele Patriot au fost transferate de Germania în Polonia la începutul acestui an, după ce o rachetă a lovit teritoriul acestei țări într-o zonă rurală din apropierea graniţei cu Ucraina, în noiembrie, omorând doi fermieri. Berlinul a transmis atunci că ajută Polonia să îşi securizeze spaţiul aerian.
În urma acelui incident, Occidentul și NATO au concluzionat că a fost vorba despre o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor armatei ruse.
Germania, ajutor pentru Slovacia
Sistemul Patriot din Slovacia a fost instalat în luna martie a anului trecut, după ce această țară și-a donat propriul sistem antiaerian S-300 Ucrainei, la scurt timp după ce liderul rus Vladimir Putin a dat startul războiului.
De altfel, se știa încă de la finalul anului trecut că echipamentul german staţionat în Slovacia va trebui să fie restituit la sfârșitul lui 2023 pentru lucrări tehnice. Însă, Germania are în plan să ajute această țară cu două sisteme antiaeriene Mantis, cel târziu în luna octombrie.
Retragerea sistemelor Patriot ale Germaniei din cele două țări va avea loc după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, joi, ca NATO să invite Ucraina să devină membră și să îi dea un calendar pentru aderare. La rândul său, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, aflat în prima sa vizită la Kiev de la declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie 2022, a spus că viitorul acestei țări este în alianță.
De cealaltă parte, Rusia a transmis că unul dintre obiectivele principale ale conflictului din Ucraina este împiedicarea aderării acestei țări la NATO, ce este privită de Moscova drept „un pericol grav” pentru securitatea țării.