08 feb. 2023 | 15:51

Siria cere activarea mecanismului de protecție civilă UE. Răspunsul Europei la tragedia de proporții

ULTIMA ORĂ
Siria cere activarea mecanismului de protecție civilă UE. Răspunsul Europei la tragedia de proporții

Siria a solicitat asistență din partea Uniunii Europene, la două zile după ce un cutremur puternic a lovit această țară și Turcia vecină, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Siria cere ajutorul Uniunii Europene, după cutremurele devastatoare

„Mai devreme, în această dimineață, am primit o cerere de asistență din partea guvernului sirian prin intermediul mecanismului de protecție civilă”, a declarat presei comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Lenarcic a precizat că statele membre sunt încurajate să contribuie cu asistență în funcție de solicitări.

O țară poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE atunci când amploarea unei situații de urgență sau a unui dezastru depășește capacitățile sale de răspuns.

Odată activat, Centrul de coordonare a răspunsului de urgență al UE coordonează și finanțează asistența oferită de statele membre ale UE și de alte opt națiuni participante.

În primele ore ale zilei de luni, un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în apropiere de orașul Gaziantep din Turciei. Cutremurul a luat viața a mii de persoane, în timp ce mulți oameni sunt încă blocați sub dărâmături.

După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turciei, 20 de țări ale UE, plus Albania și Muntenegru, au oferit echipe în coordonare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) și cu autoritățile turce.

Cum ajută Europa cele două țări afectate

29 de echipe de căutare și salvare se îndreaptă spre cele mai afectate zone din Turcia pentru a ajuta primii respondenți de la fața locului; 17 dintre aceste echipe au sosit deja.

În plus, 6 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a oferi asistență medicală de urgență persoanelor afectate din Turcia. În total, țările europene au oferit peste 1 400 de salvatori și 100 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea crește în continuare.

În Siria, partenerii umanitari ai UE se află pe teren pentru a-i sprijini pe cei afectați de cutremur, inclusiv prin acordarea de sprijin pentru apă și canalizare, precum și prin distribuirea de pături și articole de igienă în zonele afectate.

UE ia în considerare toate opțiunile viabile pentru a desfășura resurse suplimentare în interiorul Turciei și al Siriei pentru a-i sprijini pe cei afectați de acest cutremur fără precedent.S