Singurul animal care trăiește veșnic. Ce este meduza nemuritoare, care este secretul ei
Atingerea nemuririi este un vis vechi al omenirii, dar, probabil, imposibil de atins. Totuși, în lumea naturală, există un animal care trăiește veșnic. Este vorba de Turritopsis dohrnii, denumite și meduze nemuritoare. Acestea au dezvoltat un sistem prin care își pot asigura, practic, o viața eternă.
Ce sunt meduzele nemuritoare
Singurul animal care trăiește veșnic este Turritopsis dohrnii, supranumite și meduze nemuritoare, deoarece pot trăi, la propriu, veșnic. aceste meduze își încep viața ca larve, înainte de a se stabili pe fundul mării și de a se transforma în polipi. Acești polipi produc apoi alte meduze, iar procesul de repetă.
Turritopsis dohrnii mature sunt speciale prin faptul că se pot transforma înapoi în polipi dacă sunt deteriorate fizic sau mor de foame și apoi se pot întoarce la starea lor de meduză. Meduzele, originare din Marea Mediterană, pot repeta această stare de a-și inversa ciclul de viață de mai multe ori.
Citește și: Topul celor mai longevive animale de pe Pământ. „Campionul” mamiferelor s-ar putea să te surprindă
Prin urmare, nu pot muri niciodată de bătrânețe, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Turritopsis dohrnii sunt minuscule, cu o lățime de 4,5 mm și sunt consumate de alte animale, cum ar fi peștii sau pot muri prin alte mijloace, împiedicându-le astfel să ajungă la nemurire.
De ce este singurul animal care trăiește veșnic
Echipa de cercetare de la Universitatea din Oviedo a contribuit în 2022 la descifrarea genomului singurului animal care trăiește veșnic. Folosind diverse instrumente bioinformatice și genomica comparativă, s-a descoperit că meduzele nemuritoare posedă o serie de variații genetice care contribuie la plasticitatea și longevitatea biologică.
Genele găsite sunt asociate cu repararea și replicarea ADN-ului, reînnoirea populației de celule stem, comunicarea de la celulă la celulă și reducerea mediului celular oxidativ dăunător. Toate aceste procese sunt asociate cu longevitatea și îmbătrânirea la oameni.
În plus, studiind în detaliu fiecare etapă a întineririi meduzelor, au fost identificate o serie de modificări ale expresiei genelor care sunt necesare transformării celulelor, printr-un proces cunoscut sub numele de dediferențiere. Acest lucru îi permite meduzei să-și reseteze efectiv propriul ceas biologic.
Care este secretul lor
Totuși, cercetătorii consideră că singurul animal care trăiește veșnic deține și alte secrete ale acestei capacități uluitoare, ce încă nu au fost descifrate.
„Dacă Juan Ponce de León (n.r. – un faimos conchistador spaniol din secolul al 16-lea) ar fi știut secretele deținute de Turritopsis dohrnii în timp ce căuta „fântâna tinereții veșnice”, ar fi lăsat-o să sece, chiar dacă ar fi găsit-o”, au scris Daniel Maeso Miguel și Maria Pascual Torner, doi dintre autorii studiului din 2022, publicat în PNAS.
„Din păcate, nu este posibil pentru organismul uman să reproducă ceea ce meduza nemuritoare poate. Poate că singura cale de a descoperi o astfel de fântână a tinereții este să ne dăm seama că nu există viață fără moarte.
Că orice sistem, inclusiv al umanității, are nevoie ca unele părți din el să moară, pentru ca altele să trăiască, iar echilibrul să fie menținut”, au adăugat ei.
Citește și: Caracatița Dumbo i-a uimit pe oamenii de știință. De ce a fost denumită așa, ce caracteristici prezintă
Și, la urma urmei, așa cum spuneau și membrii formației Queen, în frunte cu Freddie Mercury, într-un cântec celebru: „Who wants to live forever?” („Cine vrea să trăiască veșnic?”).