28 aug. 2023 | 18:09

Singura Lună Albastră a anului 2023 are loc săptămâna asta. Cum să o vezi și ce este, de fapt, Super Luna

ACTUALITATE
Singura Lună Albastră a anului 2023 are loc săptămâna asta. Cum să o vezi și ce este, de fapt, Super Luna

Miercuri, o lună plină și luminoasă va apărea pe cer – este Luna Albastră 2023. În timp ce experții dezbat definiția exactă a unei superluni, această ultimă lună plină a verii îndeplinește toate criteriile.

Luna Albastră 2023 – când are loc

În general, luna devine o superlună atunci când ajunge la punctul cel mai apropiat de Pământ în orbita sa, cunoscut sub numele de perigeu. La aproximativ 357.304 de km de planeta noastră, luna pare cu aproximativ 7% mai mare decât o lună plină obișnuită, deși nu veți observa neapărat diferența.

Dar este un eveniment astronomic interesant pe care chiar și locuitorii orașelor îl pot vedea fără să meargă într-un loc anume.

Ce face ca aceasta să fie o superlună albastră? Această superlună va fi la aproximativ 357.304 de km distanță, conform unui astrofizician NASA retras, Fred Espenak, care a calculat distanțele superlunare până în 2100 – ceea ce o face cea mai strălucitoare lună a anului.

Superluna este un termen destul de nou. Astrologul Richard Nolle a creat acest termen în 1979 pentru a însemna fie o lună nouă, fie o lună plină în 90% din perigeu. Lunile pline sunt strălucitoare, iar lunile noi sunt rareori vizibile de pe Pământ. Dar ambele influențează fluxul și refluxul mării, făcându-le mai extreme decât de obicei.

Similar Lunii Roz, Luna Albastră nu își datorează numele culorii sale. În schimb, cum sugerează expresia „o dată la o lună albastră”, este vorba despre momentul potrivit. Miercuri va fi a doua lună plină a lunii. Prima a fost pe 1 august.

În timp ce calificarea actuală pentru o Lună Albastră este a doua lună plină care apare într-o lună, o definiție mai veche folosea numărul lunilor pline într-un an. De obicei erau 12, dar uneori apărea una în plus. Unele publicații, cum ar fi „Maine Farmers’ Almanac,” măsurau anul într-un mod diferit, începând în decembrie târziu, conform Bibliotecii Congresului.

Revista Sky & Telescope a publicat definiția mai nouă a celor două luni pline în aceeași lună în anii ’40, iar Deborah Byrd a ajutat la popularizarea acestei definiții în emisiunea de radio științific StarDate în 1980.

Cât de rară este o Lună Albastră?

Superlunele în sine nu sunt rare. De obicei există trei sau patru pe an.

Lunile Albastre sunt mai puțin obișnuite: Doar una din aproximativ 33 de luni se califică. Apariția ambelor în același timp are loc la fiecare 10 până la 20 de ani. Următoarea Lună Albastră  va apărea în 2037, conform NASA.

Luna apărând efectiv albastră este un eveniment extrem de neobișnuit, dar plauzibil, scrie sciencealert.

În 1883, erupția vulcanului Krakatau a ucis 36.000 de oameni. Dioxidul de sulf și cenușa au umplut atmosfera, făcând ca luna să arate albastră deoarece particulele blocau lumina roșie fără să filtreze alte nuanțe. Incendiile de pădure pot provoca același efect, conform Muzeului de Istorie Naturală din Londra.