Sindicatele CFR, protest la Ministerul Transporturilor. Angajații amenință cu greva în plin sezon estival: „Avem salarii mizere”
Angajații CFR amenință cu greva în plin sezon estival și spun vor opri lucrul și că nu va circula niciun tren. Luni, angajații CFR au organizat un miting de protest în fața Ministerului Transporturilor și cer aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli la CFR Călători şi CFR Infrastructură şi aplicarea Statutului personalului feroviar.
Principalele revendicări ale ceferiștilor
Sute de angajaţi de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au mers azi în faţa ministerului Transporturilor, fiind nemulțumiți de salariile mici, volumul mare de muncă, dar și faptul că de la o zi la alta condițiile de muncă se degradează.
„Ceferiştii ies în stradă la mitinguri de protest organizate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, în 29.05.2023 şi în 26.06.2023, între orele 10:00-12:45, lângă Parcul din faţa Ministerului Transporturilor şi lângă parcarea din faţa Ministerului Transporturilor pentru că vrem Bugetul aprobat şi Statutul aplicat.
Sunt hotărâţi ca să protesteze împreună şi cu celelalte Federaţii Sindicale Feroviare în faţa sediului Guvernului României pentru aprobarea de către Guvernul României a BVC-urilor: CFR Călători şi CFR Infrastructură pe anul 2023 şi pentru aplicarea Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar la Ceferişti de la 01 iulie 2023”, se arată într-un comunicat al FSTFR postat pe pagina de Facebook a Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
O primă nemulțumire a sindicaliștilor este legată de lipsa de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA, prin faptul că în acest an ceferiștii au sărbătorit la date diferite Ziua Feroviarului, respectiv salariații CNCF CFR SA și cei ai CFR Marfă pe stil nou pe 16 februarie, iar salariații operatorului de călători, pe stil vechi, pe 23 aprilie, notează Club Feroviar.
FSTFR este nemulțumită de neacordarea unei premieri de Ziua Feroviarului de cel puțin la nivelul salariului minim garantat în plată, așa cum a fost negociat și consemnat în Procesul Verbal de negociere din 24 noiembrie 2022 și așa cum s-a semnat în Actul Adițional nr. 1 din 28.11.2022 la CCM 2022-2023 în vigoare la SNTFC CFR CălătoriSA. Prima acordată ceferiștilor, de Paști, a fost de numai 300 de lei, iar pentru Ziua Feroviarului nu au primit nimic.
Sindicaliștii spun că, deși legea personalului feroviar prevedea creșterea salariilor de la 1 iulie, până în prezent, nu există un buget în acest sens. În prezent, salariu mediu net la CFR Călători este de aproape 4.200 de lei, prea mic pentru nevoile actuale – spun oamenii.
„De la 1 iulie angajații CFR pot începe greva generală în sezon estival. Sunt proteste pentru supraviețuire, avem salarii mizere, avem salarii de necalificați”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim,
Circulația trenurilor ar putea fi afectată
Liderul de sindicat a transmis că din cauza neaprobării bugetelor de venituri și cheltuieli la CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători pasagerii trenurilor vor avea de suferit.
„Nu avem nici bani pentru piese de schimb. Vor fi trenuri insuficiente, vagoane insuficiente. Bugetele de venituri și cheltuieli nu au fost aprobate nici acum de Guvernul României. De asta ceferiștii sunt hotărâți în primul rând să iasă în stradă, pentru că vor fi din nou înjurați de călători, apostrofați.
Dar nu este vina lor, este vina Guvernului României, care refuză să aprobe bugetele, atât la CFR Călători, cât și la CFR SA. La protestul de luni vor participa aproximativ 700 de mecanici. În total, la CFR Călători sunt 1.500. Cei care nu sunt pe trenuri vor veni la mitingul de protest, dar vor mai veni și alți angajați ai CFR Călători din alte ramuri”, a explicat acesta.
Ultima grevă generală la calea ferată a avut loc în decembrie 2021, la scurt timp după ce Sorin Grindeanu a preluat postul de ministru al Transporturilor.