09 oct. 2023 | 16:37

Simona Halep, somată de fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping. „Să spună cine a trădat-o”

SPORT
Simona Halep, somată de fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping. „Să spună cine a trădat-o”

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj și va încerca să-și salveze cariera la apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping i-a transmis că strategia prin care a contestat pașaportul biologic este greșită și o îndeamnă să se apere doar spunând tot adevărul.

Simona Halep este sfătuită de Cristi Balaj să nu mai conteste „pașaportul biologic”

Simona Halep a fost suspendată patru ani de tribunalul Sport Resolutions, după ce judecătorii au admis că s-a dopat cu Roxadustat, dar au identificat și „iregularități” în pașaportul ei biologic. Jucătoarea a explicat că substanțele interzise au ajuns în corpul ei, după ce unul dintre suplimentele nutritive pe care le-a luat, vreme de cinci zile, înainte de US Open 2022, a fost contaminat în timpul procesului de producție. Acest fapt a fost recunoscut și de instanță, doar că în motivare, judecătorii au vorbit și despre o altă sursă din care jucătoarea a luat acest medicament.

O altă problemă sunt „iregularitățile” identificate în pașaportul ei biologic, unde s-au înregistrat valori care arată că dopajul a avut loc pe o perioadă îndelungată. Halep a contestat vehement această concluzie și a susținut că a consultat mai mulți specialiști care au spus că lucrurile sunt în regulă cu acest pașaport.

„Pașaportul biologic nu poate fi combătut. Cunosc atât de bine regulamentele, încât prefer să mă abțin. Atât cât am reușit să citesc din mass-media, dar fără să știu toate detaliile din dosar, pot spune, în primul rând, că știu cum lucrează WADA (n.r. Agenția Mondială Anti-Doping) și ce reguli impune tuturor membrilor afiliați, reguli care duc la pierderea conformității dacă nu sunt respectate”, a declarat fostul șef Agenției Naționale Anti-Doping, Cristi Balaj.

„Să spună cine a trădat-o”

Simona Halep a spus în primul mesaj, de pe data de 7 octombrie, din ziua în care a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate în Tenis, că se simte „trădată”. Nu a mai revenit niciodată asupra acestui termen și nici nu a explicat despre ce este vorba.

Asta deși Ion Țiriac a sugerat de mai multe ori că vinovați sunt cei din staff, care nu au verificat suficient produsul. Avocații jucătoarei se întrebă și ei cum de academia lui Mouratoglou a cumpărat produse de la o firmă mică din Canada.

„Consider că este total greșit dacă cineva își imaginează că cei din afară au ceva cu românii. Ei o privesc doar ca pe o sportivă. WADA nu acceptă pași greșiți ai sportivilor aflați pe final de carieră, pentru că aceștia au fost pregătiți de multe ori, de-a lungul anilor, din punct de vedere anti-doping.

Refuz să cred că se poate în ziua de azi ca probele să fie contaminate. Îmi doresc să-și demonstreze nevinovăția la TAS. Dacă va fi o decizie în defavoarea ei, consider că a fost păcălită, sau cum susține ea, trădată. Singurul lucru care-i rămâne de făcut este să spună cine a trădat-o.”, a declarat Cristi Balaj, pentru sport.ro.

Simona Halep a jucat ultimul meci la US Open 2022, când a fost eliminată din primul tur, iar pe 7 octombrie a fost suspendată provizoriu. Pe 12 septembrie 2023 a fost informată că, după audierea de la Sport Resolutions, a fost suspendată patru ani. Jucătoarea se pregătește de apelul de la TAS, dar a dat în judecată și compania care i-a vândut produsul contaminat Keto MCT și o să ceară daune de 10 milioane de dolari.

Colagenul l-a luat la recomandarea fizioterapeutei Candice Gohier, cea care i-a transmis că cele pe care le-a folosit au prea mult zahăr. Schimbarea s-a făcut după ce a fost analizată și de Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou, cel care a lucrat doi ani cu Serena Williams.