02 oct. 2023 | 08:51

Simona Halep, prima apariție după suspendare. Ce a spus în discursul de 30 de secunde

SPORT
Simona Halep, prima apariție după suspendare. Ce a spus în discursul de 30 de secunde

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. La 20 de zile de la aflarea verdictului, sportiva a apărut la un eveniment și a avut un discurs pe scenă de 30 de secunde. Ce a spus fostul lider mondial.

Speech-ul Simonei Halep

Simona Halep a primit un verdict crunt în cazul de dopaj în care e implicată: patru ani de suspendare, iar sportiva a anunțat că va face apel la TAS. Între timp, campioana de la Roland Garros și Wimbledon a avut prima apariție după aflarea deciziei, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei Împotriva Cancerului la Sân.

Îmbrăcată într-o rochie elegantă de culoare roz, Simona Halep s-a numărat printre personele invitate la ”Casa Mița Biciclista” din București. Ea a sosit la volanul unui bolid de lux și a urcat pe scenă unde a avut un speech de aproximativ 30 de secunde.

Simona Halep, prima apariție după suspendare. Ce a spus în discursul de 30 de secunde

Simona Halep, la un eveniment caritabil.

”Sunt extrem de onorată de această invitație. E o mare onoare și o mare bucurie să fiu alături de ”Fundația Renașterea”.

Ca sportivă, dar mai ales ca femeie, știu cât de importantă este prevenția, așa că le rog pe toate femeile din țara noastră să meargă anual la controalele medicale.

Sănătatea este cea mai importantă și asta o spun din tot sufletul, mai ales în aceste momente. Să aprindem împreună lumina roz a speranței și a renașterii”, a spus Simona Halep, care a refuzat să facă declarații pe alte subiecte.

Argumentele Simonei Halep în cazul de dopaj, respise de tribunal

Judecătorii de la Sports Resolutions i-au cerut Simonei Halep să explice neregulile din pașaportul ei biologic, pentru a arăta că nu sunt rezultatul utilizării substanțelor interzise, așa cum a susținut ITIA. Sportiva a prezentat trei argumente, dar toate au fost respinse.

Este vorba despre o intervenție chirurgicală suferită de Simona Halep după US Open 2022, în timp ce al doilea argument este unul cenzurat în documentul ITIA, cel mai probabil pentru că este vorba despre o chestiune intimă. Ultimul de referă la sistarea antrenamentelor după acea intervenție până pe data de 7 noiembrie 2022, ceea ce i-a dat peste cap organismul. Judecătorii au respins, însă, cele trei argumente.

Citește și: Simona Halep, dopată. Americanii au descoperit care a fost „arma secretă” din dosarul în care jucătoarea a fost suspendată patru ani

Nu este necesar să intrăm în mai multe detalii cu privire la acest prim factor de confuzie, intervenția chirugicală, deoarece probele nu arată nici pe departe că sângerarea din timpul intervenției au avut un efect asupra ABP-ului său.

Tribunalul concluzionează că al doilea argument al Simonei, care este cenzurat, nu a avut niciun efect semnificativ asupra RAB-ului (un indicator din pașaportul biologic) doamnei Halep și nu poate fi luată în considerare în decizia noastră.

Tribunalul concluzionează că lipsa de antrenament nu este un factor de confuzie care să fi incluențat în mod semnificativ valorile din probele de sânge ABP ale jucătoarei”, a concluzionat tribunalul.

Amenințări la adresa firmei care a produs suplimentul contaminat

Simona Halep a susținujt în fața judecătprilor că sursa de dopaj a fost un supliment contaminat cu roxadustat, produs de o firmă din Canada.

Avocatul Simnei Halep a anunțat că sportiva a dat în judecată compania Quantum Nutrition și cere despăgubiri în valoare de zeci de milioane de euro. Însă, reprezentații din Canada l-au contrazis, dar Bogdan Stoica a admis că din cauza procedurilor este posibil ca unele documente să ajungă mai greu la ei.

I-am dat în judecată. Înțeleg ce spune el, că poate nu au primit înștiințarea. I-am dat în judecată de acum o lună, dar procedurile legale durează pentru că nu există mediere sau ceva asemănător, noi nu avem ce înțelegere să facem cu ei.

Citește și: Ce a decis soția lui Patrick Mouratoglou, după suspendarea Simonei Halep. „Știe care este secretul”

Firma a venit ca martor adus de ITIA. De la început, depozițiile lor au fost în linie cu ITIA, cu acuzarea din caz. Ce să spună? Adevărul e însă acela că ei au o mare problemă și o să aibă în continuare. Cum să livrezi un supliment contaminat și să susții că nu e contaminat. Probabil că acesta va fi finalul lor în această afacere”, a precizat Bogdan Stoica.

Judecătorii de la Londra au admis că suplimentul nutritiv a fost contaminat cu Roxadustat, dar cu ajutorul specialiștilor au ajuns la concluzia că valoarea ieșită la testul antidoping nu putea fi atât de mare numai din acest motiv. Ei au vorbit și despre manipularea sângelui, o formă de dopaj sofisticată și greu de descoperit.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele