15 dec. 2023 | 14:32

Simona Halep contraatacă în fața probelor care i-au adus suspendarea: „Nu puteam să mă dopez în trei zile!”

SPORT
Simona Halep contraatacă în fața probelor care i-au adus suspendarea:

Simona Halep este în centrul unui scandal de dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2023. Într-un amplu interviu la sfârșit de an, fostul lider WTA a vorbit despre retragere, despre Patrick Mouratoglou, dar a explicat și cum a ajuns substanța interzisă în organismul său. Iată ce a mărturisit.

Cum se apără Simona Halep în fața probelor de dopaj

Simona Halep a fost depistată pozitiv la US Open 2022 și a primit un verdict dur din partea Tribunalului Sport Resolutions, din Marea Britanie: paatru ani de suspendare. Pe 24 octombrie, sportiva din Constanța a făcut apel la TAS, ultima instanță unde poate să-și caute dreptatea și unde speră la o anulare sau măcar la o diminuare a perioadei de suspendare. Ea va fi audiată în Elveția în perioada 7-9 februarie.

Apar fragmente din interviul pe care Simona Halep l-a acordat  la sfârșit de an, în care a vorbit despre cum a trăit perioada după anunțul că a fost depistată pozitiv. Într-un material apărut pe Euronews Spania, campioana de la Roland Garros și Wimbledon se referă la testul antidoping pe care l-a căzut la US Open 2022, când a fost găsită în corpul său substanța Eoxadustat.

Simona Halep contraatacă în fața probelor care i-au adus suspendarea: "Nu puteam să mă dopez în trei zile!"

Simona Halep a fost depistată pozitiv la US Open 2023.

”E foarte clar că este vorba despre o contaminare. Cu trei zile înainte de proba pozitivă, am fost testată negativ pentru dopaj în urină și sânge. Prima dată mi s-a spus că este vorba despre o cantitate foarte mică din substanța interzisă în organismul meu.

Nu m-aș fi putut dopa în cele trei zile. Nu este și nu a fost intenția mea să facă ceva rău. Mi-am dedicat viața tenisului, l-a respectat. Principiile mele sunt diferite”, a spus Simona Halep.

Simona Halep, despre declarațiile lui Patrick Mouratoglou în cazul de dopaj

În interviul respectiv, Simona Halep nu l-a uitat nici pe fostul său antrenor, Patrick Mouratoglou. Pentru prima dată, dubla câștigătoare de Grand Slam a arătat cu degetul spre acesta și a spus ce implicarea a avut francezul în cazul de dopaj. În plus, aceasta i-a reproșat faptul că a făcut prea târziu declarații publice după suspendarea sa.

Citește și: Patrick Mouratoglou, noi dezvăluiri în cazul Simonei Halep: ”Este o victimă”

”Într-adevăr, a ieșit public. Mi-aș fi dorit să fi făcut asta puțin mai devreme. Mi-a fost greu, pentru că mereu am avut încredere în echipele mele, în echipele anterioare și în toți cei cu care lucrez (…)

Mereu am avut încredere, iar încrederea mea este acum un pic zdruncinată. Am încetat să mai lucrez cu Academia Mouratoglou de ceva timp”, a spus Simona Halep, potrivit Euronews.

”Când angajezi pe cineva trebuie să ai încredere în acel cineva”

Patrick Mouratoglou a făcut, recent, declarații publice despre cazul Simonei Halep. El și-a asumat răspunderea pentru suplimentul contaminat pe care l-a luat jucătoare de tenis și a recunoscut că echipa sa a greșit. De asemenea, el s-a arătat foarte încrezător că judecătorii de la TAS vor schimba decizia în favoarea româncei.

Chiar dacă i-a reproșat că a făcut prea târziu declarații, Simona Halep se simte ușurată după dezvăluirile lui Patrick Mouratoglou, deoarece s-ar putea dovedi cruciale pentru revenirea ei în circuit. Dar a mărturisit că va fi greu să mai aibă încredere în persoanele cu care va lucra.

Citește și: Campioana din România pedepsită pentru dopaj dă verdictul în cazul Simonei Halep: ”N-ai cum să faci faţă”

De aceea angajezi oameni, pentru că ai nevoie de informații, trebuie să fii mai bun. Am avut mereu încredere, dar încrederea mi-a fost distrusă. Nu știu dacă în viitor voi mai putea avea încredere din nou.

Trebuie să învăț. Principiul meu este că atunci când angajezi pe cineva trebuie să ai încredere în acel cineva”, a adăugat fostul lider mondial.

Simona Halep a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei ”metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele