24 mart. 2023 | 11:55

Sfârșitul lumii, în viziunea mitologiei și a filosofilor greci: ce asemănări există între aceste scrieri și Biblia, scrisă mult mai târziu

ACTUALITATE
Sfârșitul lumii, în viziunea mitologiei și a filosofilor greci: ce asemănări există între aceste scrieri și Biblia, scrisă mult mai târziu

În vremuri mai recente, viziunea noastrăe despre sfârșitul lumii include noțiune precum criza climatică, războiului nuclear, dar și ideea că inteligența artificială ne-ar putea „acapara”.

Înainte de asta, au existat povești biblice despre îngeri care semănau „iad” peste Pământ, transformând mările în sânge, dar și altele despre Ragnarök.

Pentru mulți dintre grecii antici, inclusiv filozofii Platon și Aristotel, lumea nu se sfârșea propriu-zis, ci era ciclică, Platon crezând că supraviețuitorii se vor reorganiza întotdeauna după o catastrofă.

Mulți dintre stoici credeau în Ekpyrosis, distrugerea periodică a cosmosului, la fiecare 36.000 de ani.

În loc să se concentreze asupra sfârșitului umanității și al lumii, mitologia și filosofia greacă vorbeau mai mult despre zeii și catastrofele trecutului. Cu toate acestea, există câteva relatări despre apocalipsele trecute și viitoare în scrierile antice.

Toate-s vechi și noi sunt toate

Poet grec, filozof, contemporan cu Homer și cronicar ocazional, Hesiod a scris despre un fel de apocalipsă care ar fi trebuit să aibă loc la un moment dat, în care zeii ar fi ajuns să distrugă omenirea. Se întâmpla în jurul anului 700 î.Hr.

Mai întâi ar fi fost Epoca de Aur, imediat după ce „zeii nemuritori care locuiesc pe Olimp au făcut o rasă de aur de oameni muritori”. Apoi ar fi venit o „a doua generație care era de argint și de departe mai puțin nobilă”. Apoi ar fi venit Epoca Bronzului, o a treia generație care ar fi fost „teribilă și puternică”, dar și violentă.

În unele versiuni ale poveștii, Zeus ar fi trimis un potop pentru a ucide oamenii din epoca bronzului. Sună cunoscut? Parcă am mai citit asta undeva, dacă ne permiteți o mică glumă.

După aceea, Zeus ar fi făcut o „rasă de oameni-eroi”, când se presupune că ar fi trăit majoritatea eroilor mitologici greci, inclusiv Perseus, Ulise și Ahile.

Hesiod a dat multe detalii despre această epocă, văzând-o ca fiind un moment în care cei care fac rău primesc laudă pentru faptele reprobabile, iar omenirea se bucură, în general, de rău. Practic, un fel de inversare a valorilor.

Evident, de atunci până acum, nu s-a întâmplat nicio apocalipsă și să sperăm că nici nu va fi cazul în viitor. Totuși, devine extrem de interesant de observat asemănările dintre aceste scrieri și Biblie, de vreme ce aceasta a fost „scrisă” mult mai târziu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele