Serbia: A șaptea săptămână de manifestații în masă împotriva guvernului. Zeci de mii de oameni au ieși în stradă
Zeci de mii de protestatari antiguvernamentali au organizat sâmbătă marșuri la Belgrad și în alte orașe din Serbia împotriva președintelui Aleksandar Vucic, promițând să „radicalizeze” săptămânile de adunări pașnice care au zdruncinat deja regimul său populist.
Manifestațiile continuă în Serbia
Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva guvernului, acesta fiind cel de-al șaptelea miting de acest fel organizat în capitală din luna mai.
Convocate de mai multe partide de opoziție proeuropene, mitingurile acuză guvernul de promovarea unei culturi a violenței, în special la televiziune, după două împușcături în masă luna trecută, care au provocat moartea a 18 persoane.
La 3 mai, un adolescent de 13 ani a ucis nouă colegi de clasă și un paznic la o școală din Belgrad. La mai puțin de 48 de ore mai târziu, un tânăr a ucis opt persoane în două sate din apropierea capitalei.
După două împușcături în masă, dezbaterea privind controlul armelor de foc din Serbia se încălzește
Oamenii au manifestat inițial în semn de doliu, dar protestul s-a transformat într-o amplă mișcare de furie împotriva guvernului președintelui Aleksandar Vucic.
Sub sloganul „Serbia împotriva violenței”, sâmbătă au avut loc mitinguri simultane la Belgrad și în cele trei orașe principale ale țării, Novi Sad, Kragujevac și Niš, la care au participat mii de persoane, potrivit presei locale.
Organizatorii au avertizat că mișcarea se va extinde în alte zece orașe dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite.
Aceste demonstrații sunt cele mai mari de la mișcarea de protest care a precedat căderea fostului om puternic al Serbiei, președintele Slobodan Milosevic, în 2000.
Ce vor protestatarii
Demonstranții cer guvernului să retragă licențele canalelor de televiziune care difuzează conținut violent și să interzică ziarelor pro-guvernamentale să exacerbeze tensiunile, vizând disidenții politici.
De asemenea, ei cer demisia ministrului de interne și a șefului serviciilor de informații.
„Ori încetează violențele, ori încetează Serbia”, a strigat sâmbătă jurnalistul sârb Smiljan Banjac în fața mulțimii din Belgrad.
De ani de zile, criticii președintelui sârb l-au acuzat pe acesta că folosește măsuri din ce în ce mai autoritare pentru a pune botniță opoziției și pentru a avea sub controlul său mass-media și instituțiile statului.
Președintele Vucic a respins demonstrațiile ca fiind un demers „politic” și a acuzat puterile străine că le-au orchestrat.