25 oct. 2023 | 09:35

”Semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe. ”Viața pe planetă se află sub asediu”, semnal de alarmă tras de cercetători

ACTUALITATE
”Semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe. ”Viața pe planetă se află sub asediu”, semnal de alarmă tras de cercetători

Concluziile raportului privind starea climatului din 2023 sunt extrem de îngrijorătoare. „Semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe, 20 dintre cei 35 de parametri care sunt folosiți pentru a urmări schimbările climatice ajungând la extreme record.

Ce sunt ”semnele vitale” ale Pământului

„Semnele vitale” ale Pământului includ lucruri precum concentrațiile de dioxid de carbon din atmosfera noastră, pierderea copacilor din cauza incendiilor de vegetație, modificarea nivelului mării, masa de gheață în Antarctica, numărul de zile extrem de calde, aciditatea oceanului și așa mai departe.

„Viața de pe planeta noastră este sub asediu. Tendințele statistice arată modele profund alarmante ale variabilelor și dezastrelor legate de climă”, a declarat, într-un comunicat, William Ripple, autorul principal al studiului publicat în BioScience și profesor la Oregon State University (OSU).

Ultimul din seria acestor rapoarte, numit „Avertismentul oamenilor de știință din lume privind o urgență climatică”, a fost lansat în 2019 și lucrurile s-au înrăutățit semnificativ de atunci.

Citește și: 2023, cel mai poluat an din istorie. Cu cât a crescut nivelul de dioxid de carbon, care sunt perspectivele

2023 a cunoscut deja 38 de zile cu temperaturi medii globale cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, o piatră de hotar semnificativă care implică o schimbare semnificativă a planetei. Până în acest an, zilele cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale au fost o raritate.

Ce recorduri negative a înregistrat schimbarea climatică

În plus, iulie 2023 a avut cea mai mare temperatură medie a suprafeței Pământului înregistrată vreodată, iar, pe ansamblu, anul 2023 are mari șanse să devină cel mai cald an din istorie.

Anul acesta a înregistrat, de asemenea, mari incendii de vegetație în Canada, care au pompat mai mult de o gigatonă de dioxid de carbon în atmosferă, semnificativ mai mare decât emisiile totale de gaze cu efect de seră din Canada în 2021.

Citește și: Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare: ce legătură are încălzirea globală

„Ca oameni de știință, suntem extrem de tulburați de creșterile bruște ale frecvenței și severității dezastrelor legate de climă”, a declarat Christopher Wolf, de la OSU, celălalt autor principal al studiului.

În lipsa unor acțiuni care să abordeze problema fundamentală a umanității care ia de pe Pământ mai mult decât poate da în siguranță, ne îndreptăm spre un potențial colaps al sistemelor naturale și socio-economice și spre o lume cu o căldură insuportabilă și cu penurie de alimente și apă dulce.

Până la finalul acestui secol, între 3 miliarde și 6 miliarde de oameni s-ar putea afla în afara regiunilor locuibile ale Pământului, ceea ce înseamnă că se vor confrunta cu căldură severă, disponibilitate limitată de hrană și rate ridicate de mortalitate”, a adăugat Wolf.

Care ar fi soluțiile

Autorii raportului oferă unele soluții. Conform concluziilor acestora, lumea trebuie să elimine treptat subvențiile pentru combustibilii fosili, să facă tranziția către diete bazate pe plante, să sporească protecția pădurilor și să adopte tratate de neproliferare a combustibililor fosili.

Citește și: Știința nu minte: 1 miliard de oameni în pericol de moarte din cauza schimbărilor climatice

Mai larg vorbind, ei susțin că singura modalitate de a reduce consecințele acestei situații este de a schimba prioritățile economice ale lumii către nevoile de bază ale tuturor oamenilor și nu de a susține consumul extrem al celor superbogați.

„Acesta este momentul de a face o diferență profundă pentru întreaga viață de pe Pământ și trebuie să o îmbrățișăm cu curaj neclintit și hotărâre pentru a crea o moștenire a schimbării care va rezista testului timpului”, au concluzionat autorii studiului.

Rămâne de văzut dacă guvernele lumii și marile companii vor lua în seamă faptul că „semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe și dacă vor acționa concret pentru rezolvarea, fie și parțială, a acestei uriașe probleme a omenirii.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele