04 aug. 2023 | 12:55

Semnal de alarmă al publicațiilor medicale. Catastrofa nucleară, din ce în ce mai aproape

ACTUALITATE
Semnal de alarmă al publicațiilor medicale. Catastrofa nucleară, din ce în ce mai aproape

Amenințarea catastrofei nucleare este „mare și crescândă”, avertizează revistele medicale. Mai mult de 100 de reviste medicale din întreaga lume au emis joi un apel comun rar pentru acțiuni urgente în vederea eliminării armelor nucleare, avertizând că amenințarea catastrofei nucleare este „mare și crescândă”.

Armele nucleare, un adevărat pericol

Acest apel vine în contextul în care Rusia a emis în repetate rânduri avertismente cu subînțeles că ar putea folosi arme nucleare în Ucraina, precum și teste repetate ale rachetelor din partea Coreei de Nord și eforturi stagnante în ceea ce privește neproliferarea.

Un editorial publicat în numeroase reviste medicale a apelat la profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume să avertizeze cetățenii și liderii cu privire la „pericolul major pentru sănătatea publică” reprezentat de armele nucleare.

„Pericolul este mare și crescând”, a afirmat editorialul, co-semnat de editorii a 11 reviste medicale de top, inclusiv BMJ, Lancet, JAMA și New England Journal of Medicine.

„Statele armate cu arme nucleare trebuie să își elimine arsenaletul nuclear înainte să ne elimine pe noi.”

Chris Zielinski de la Asociația Mondială a Editorilor Medicali a declarat că este o „dezvoltare extraordinară” faptul că revistele concurente, care se luptă în mod normal pentru conținut exclusiv, s-au unit, scrie sciencealert.

„Faptul că toate aceste reviste de prim rang au acceptat să publice același editorial subliniază extrema urgență a crizei nucleare actuale”, a declarat el într-un comunicat de presă.

Editorialul a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare „ar fi catastrofală pentru umanitate”.

„Chiar și un război nuclear „limitat”, care implică doar 250 din cele 13.000 de arme nucleare din lume, ar putea ucide 120 de milioane de oameni direct și ar putea provoca tulburări climatice globale, conducând la o foamete nucleară, punând în pericol două miliarde de oameni”, a avertizat acesta, citând cercetări anterioare.

Moment periculos

Ira Helfand, fost președinte al Asociației Internaționale a Medicilor pentru Prevenirea Războiului Nuclear și co-autor al editorialului, a declarat AFP: „Ne confruntăm cu un moment extrem de periculos în care posibilitatea unui război nuclear este reală”.

El a indicat un comentariu făcut chiar săptămâna aceasta de către fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a amenințat cu utilizarea armelor nucleare dacă Ucraina cucerește vreun teritoriu rusesc.

„Nu știm dacă amenințările sunt reale sau sunt doar folosite pentru a speria oamenii, dar cred că trebuie să le luăm foarte în serios”, a spus Helfand.

El a mai indicat și Coreea de Nord, despre care Japonia a declarat săptămâna trecută că reprezintă o amenințare mai serioasă la securitatea națională „ca niciodată înainte”.