27 apr. 2023 | 17:05

Șeful Wagner, ironic despre vizita jurnaliștilor american pe frontul din Bahmut: „Vom opri luptele”

ULTIMA ORĂ
Șeful Wagner, ironic despre vizita jurnaliștilor american pe frontul din Bahmut: „Vom opri luptele”

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat joi că suspendă tirul de artilerie în Bahmut pentru a permite forțelor ucrainene de pe cealaltă parte a liniei frontului să arate orașul în siguranță jurnaliștilor americani aflați în vizită.

Prigoji oprește tirul de artilerie în Bahmut

Update 17.05. Șeful mercenarilor a precizat ulterior că mesajul era unul ironic. Prigojin a spus că a fost vorba despre umor, când a vorbit despre oprirea luptelor de la Bahmut, astfel încât jurnaliștii americani să facă fotografii și să ajungă cu bine acasă.

„Băieți, acesta este umor militar. Umor și nimic mai mult… A fost o glumă”, a spus Prigojin.

Wagner a fost vârful de lance al asaltului rusesc asupra Bahmut începând din vara anului trecut, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război, dar forțele ucrainene au zădărnicit până acum încercările sale de a prelua controlul total al orașului.

Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a declarat într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă:

„A fost luată decizia de a suspenda focul de artilerie, astfel încât jurnaliștii americani să poată filma în siguranță Bahmut și să se întoarcă acasă”.

În același mesaj, Prigojin a avertizat partea ucraineană să nu încerce să aducă forțe suplimentare sub acoperirea vizitei jurnaliștilor.

Cu o zi mai devreme, Prigojin a atacat Ministerul Apărării pentru că nu a trimis încărcături de muniție atât de necesare luptătorilor săi.

Contraofensiva Ucrainei va începe după 2 mai

Șeful Grupului Wagner din Rusia a declarat că contraofensiva Ucrainei va începe probabil după 2 mai.

Contraatacurile ucrainene sunt „inevitabile” și Kievul trimite unități bine antrenate în orașul asediat Bahmut, unde luptele sângeroase se desfășoară de luni de zile, a spus el.

Dar „vom avansa cu orice preț, doar pentru a măcina armata ucraineană și a le întrerupe ofensiva”, a spus el.

Trupele ucrainene vor începe să atace luna viitoare, când vremea se va îmbunătăți și terenul se va întări, a adăugat el.

El a întrebat de ce forțele rusești nu au lansat încă misiuni de cucerire a orașelor din apropiere Sloviansk sau Kramatorsk pentru a ușura presiunea asupra lui Bahmut.

Contraofensiva ucraineană este așteptată în această primăvară, iar în ultimele săptămâni, oficialii de la Kiev au declarat că atacurile la scară largă ar putea avea loc în orice moment.

La 11 aprilie, Prigozhin a declarat că peste 80% din Bahmut este controlat de forțele sale Wagner, ceea ce Ucraina a negat.

El a criticat în repetate rânduri Ministerul Apărării, care nu a înarmat forțele aflate pe frontul din Bahmut. Șeful mercenarilor este îngrijorat de contraofensiva Ucrainei, în condițiile în care soldații săi sunt prost echipați.