30 iul. 2023 | 11:19

Secretul ”supervârstnicilor” a fost aflat: care este concluzia cercetătorilor

ACTUALITATE
Secretul ”supervârstnicilor” a fost aflat: care este concluzia cercetătorilor

Există printre noi oameni speciali a căror energie și minte ascuțită sfidează vârsta pe care o au, iar creierul lor rezistă trecerii timpului. Cercetătorii au vrut să afle care este secretul vitalității mentale, dar și fizice, al acestor persoane denumite „supervârstnici” și au ajuns la concluzii interesante.

Secretul ”supervârstnicilor” a fost aflat

Secretul acestor persoane care, la vârste la care alții sunt deja „loviți” de semnele demenței senile ori de mari probleme fizice, rămân activi ca în a doua tinerețe și, mai mult, își păstrează o agerime a minții remarcabilă, ține de mai multe cauze, de la genetică, la tipul de personalitate.

Un studiu recent făcut de cercetători spanioli – unul dintre cele mai lungi realizate în domeniu – a indicat anumite trăsături ce pot explica în ce fel acești „supervârstnici” își păstrează istețimea și memoria.

„Suntem acum mai aproape de a răspunde uneia dintre cele mai mari întrebări despre supervârstnici: dacă ei sunt au adevărat mai rezistenți la declinul memoriei legat de îmbătrânire sau posedă mecanisme ce-i ajută să surmonteze acest declin mai bine decât alte persoane”, a spus autorul principal al studiului, Marta Garo-Pascual, absolventă de neuroștiințe la Centrul Fundației Alzheimer „Regina Sofia” din Madrid, scrie sciencealert.com.

„Supervârstnicii” sunt o „specie” rară de oameni care au depășit vârsta de 80 de ani, dar a căror memorie rivalizează cu cea a persoanelor cu 20-30 de ani mai tinere.

În acest studiu au participat 64 de „supervârstnici” și 55 de adulți în vârstă cu probleme de sănătate tipice bătrâneții. Media de vârstă a ambelor grupuri era de 82 de ani.

Care este concluzia cercetătorilor

Garo-Pascual și colegii ei au căutat diferențe în scanări ale creierului, teste de mobilitate, evaluări clinice ale sănătății mintale, observarea stilului de viață și analize de sânge.

Dacă rezultatele obținute sunt reprezentative și pentru „supervârstnicii” din alte țări, atunci ele sugerează că agilitatea minților acestora are legătură și cu vitalitatea fizică a organismului.

Ca și studiile anterioare, scanarea creierului cu rezonanță magnetică a arătat că cel al „supervârstnicilor” se deteriorează mai lent decât al majorității celor cu vârste asemănătoare.

Ei sunt, în general, mai activi în etapa mijlocie a vieții, mai satisfăcuți la bătrânețe de somnul lor, au o sănătate mintală mai bună și o mai mare independență în viața de zi cu zi – acestea facilitând, cel mai probabil, și capacitatea lor de a-și aminti mai multe lucruri.

„Supervârstnicii” sunt, de asemenea mai energici fizic, mai rapizi și au aptitudini motorii mai bune. Totuși diferențele nu au fost prea mari față de vârstnicii „normali”.

„Chiar dacă ambele grupuri au raportat niveluri asemănătoare de activități tipice persoanelor bătrâne, e posibil ca „supervârstnicii” să facă mai multă mișcare, de la grădinărit, până la urcatul scărilor”, a spus specialistul în neuroștiințe, Bryan Strange, de la Universitatea Politehnică din Madrid.

„Este posibil, de asemenea, ca ei să aibă o sănătate mintală mai bună tocmai pentru că au o viteză mai mare a mișcărilor.”

Genetica, pe de altă parte, joacă un rol major în această problemă, dar viitoarele studii vor arăta, se speră, felul în care aceste persoane în vârstă își mențin funcțiile memoriei, deși se bănuiește că este vorba de un mix în care factorii asociați prevenției apariției demenței senile se împletesc cu activitatea fizică și tensiunea arterială scăzută.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele