09 dec. 2023 | 13:35

Se vor interzice centralele termice de apartament, în România. Directiva vine de la Comisia Europeană, de când se aplică și ce trebuie să ştie toți românii

ACTUALITATE
Se vor interzice centralele termice de apartament, în România. Directiva vine de la Comisia Europeană, de când se aplică și ce trebuie să ştie toți românii

Schimbarea majoră în peisajul energetic al României se anunță a fi o transformare semnificativă, în urma unei directive de eficiență energetică emise de Comisia Europeană. Această directivă, deja adoptată de Parlamentul European, stabilește că toate centralele de apartament pe bază de gaze vor fi eliminate până în anul 2040. Măsura reprezintă un pas important către eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.

Implementarea schimbărilor se va desfășura treptat, iar Comisia Europeană a salutat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor în întreaga UE.

Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor va susține eforturile de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune Europeană, având un impact direct asupra calității vieții oamenilor la locuințe și la locul de muncă, și va contribui la reducerea facturilor la energie. Acest acord va sprijini, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, reprezentând un argument comercial puternic pentru un sector al clădirilor mai puțin poluante în UE.

Până în anul 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, iar subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pentru statele membre, astfel încât acestea să poată stabili cerințe pentru generatoarele de căldură, luând în considerare emisiile de gaze cu efect de seră, tipul de combustibil utilizat sau ponderea minimă de energie din surse regenerabile pentru încălzire.

Centralele de apartament vor fi interzise în următorii ani

Statele membre vor fi, de asemenea, obligate să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, având ca obiectiv eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Un aspect esențial al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Așadar, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi vor trebui să nu înregistreze emisii din combustibili fosili începând cu data de 1 ianuarie 2028, în cazul celor din proprietatea publică, în timp ce clădirile noi în proprietate privată începând cu data de 1 ianuarie 2030.

Statele membre ale UE vor fi obligate să proiecteze noile clădiri incluzând tehnologia solară, astfel că panour fotovoltaice sau termice solare ar putea fi montate pe acoperișule lor. În cazul clădirilor noi, energia solară a devenit un element normativ, în timp ce în cazul celor existente, introducerea va avea loc treptat începând cu anul 2027.

Acest acord urmează a fi adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu pentru a-și produce efectele. În urma finalizării procesului, noua legislație urmează a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, arătând o nouă perioadă de transformare în cazul țărilor membre. În afara beneficiilor aduse mediului, cetățenii se vor bucura la rândul lor de avantajele folosirii energiei verzi.