15 sept. 2023 | 08:25

Se schimbă modalitatea de înmatriculare a mașinilor: Ce trebuie să știe șoferii din România

ACTUALITATE
Se schimbă modalitatea de înmatriculare a mașinilor: Ce trebuie să știe șoferii din România

Modificări ale Codului Rutier sunt aprobate de Guvern în ședința de vineri, 8 septembrie.

Acestea se referă la modalitatea de înmatriculare a autovehiculelor, la numere de înregistrare pentru cele aflate în competența primăriilor și la modalitatea de eliberare a permisului de conducere internațional (PIC), arată alba24.

În actualul Cod Rutier, în ceea ce privește interdicția înmatriculării autovehiculelor și a remorcilor se impune întrunirea, în mod cumulativ, a următoarelor condiții:

  • autovehiculele şi remorcile să fie reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate
  • autovehiculele şi remorcile să fie date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Astfel, această interdicție de înmatriculare nu se aplică și vehiculelor care se află doar în una dintre situațiile expuse.

Se propune ca interdicția să fie aplicată și doar dacă mașinile sunt doar furate sau doar date în urmărire.

”Având în vedere faptul că o mare parte a vehiculelor reclamate ca fiind furate provin din afara României, acestea nu sunt și nu ar putea fi date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române, ceea ce ar putea conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state.

Schimbări importante

Pe de altă parte, unităţile teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie pot introduce mențiuni cu privire la vehiculele reclamate ca fiind furate sau cele date în urmărire, nu doar Inspectoratul General al Poliției Române”, se motivează în nota de fundamentare a proiectului.

La articolul 21, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează.”

Potrivit sursei citate, în vederea înmatriculării unui vehicul, autoritatea de înmatriculare efectuează verificări cu privire la starea acestuia prin intermediul canalelor de comunicare stabilite la nivel național, european sau internațional.

Respectivele canale de comunicare pot fi reprezentate fie de registre constituite în baza unor tratate internaționale în care se găsesc date cu privire la vehiculele înmatriculate la nivelul statelor semnatare, fie de o corespondență punctuală purtată cu statul de proveniență al vehiculului.

Fără a se limita la acestea, verificările efectuate cu ocazia înmatriculării unui vehicul se realizează în Sistemul informatic național de semnalări, Sistemul informatic Shengen, Sistemul european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere.

Înmatricularea nu poate fi realizată decât dacă în urma verificărilor respective nu rezultă mențiuni cu privire la furtul sau darea în urmărire a vehiculului respectiv.