Se schimbă legea pentru șoferii din România, noul Cod Rutier. Totul pleacă de la procesul verbal de contravenție
Autoritățile române încearcă să fie mai eficiente când vine vorba de sancționarea neregulilor constatate în trafic. Nu de alta, dar România continuă să fie prima din Europa la decese înregistrate în trafic, iar legislația actuală pare pur și simplu prea permisivă pentru haosul de pe străzile noastre.
Procesul verbal de constatare a unei contravenții nu mai trebuie semnat de un martor, o particularitatea legislativă care există de multe decenii. În plus procedura de comunicare, dar și cea de afișare a unui astfel de document, toate se vor simplifica, conform unui proiect de ordonanță aflat de ceva timp în dezbatere publică de la Ministerul Afacerilor Interne.
Citește și: 300 de zile fără permis: Modificarea drastică din Codul Rutier
Se schimbă Codul Rutier în România, regimul contravențiilor
Un nou proiect de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor internă sper să rezolve mai multe probleme legate de sancționarea neregulilor în trafic, începând cu procesul verbal de constatare. În practică, se dorește modificarea și completarea mai multor acte normative, printre care și OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Cea mai mare schimbare vizează faptul că, în anumite situații imortalizate cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea polițiștilor, nu va mai fie nevoie de semnătura unui martor în procesul verbal. Mai precis, după cum se stabilește acum, “nu este necesară confirmarea de către un martor a împrejurărilor (…) atunci când contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale autorității din care face parte agentul constatator”.
Citește și: Permisul de conducere, mai ușor de pierdut: Codul Rutier s-ar putea schimba din nou
Evoluția tehnologică și-a spus cuvântul, după cum se arată în nota de fundamentare a noii Ordonanțe de Urgență. Conform Avocatnet.ro, evoluția tehnologică a societății impune adaptarea permanentă a mijloacelor utilizate de către instituțiile publice pentru aducerea la îndeplinire a atribuțiilor. „Utilizarea mijloacelor audio-video are rolul de a simplifica activitatea agenților constatatori care nu trebuie să mai risipească timp pentru identificarea martorilor, existând împrejurări de loc sau de timp când acest lucru este anevoios, dar și de a oferi o perspectivă obiectivă a situației de fapt înregistrate”.
Ce se întâmplă cu procesele verbale de constatare
Procedura de comunicare a procesului verbal, dar și cea de afișare a documentului, în cazul în care vorbim de contravenții imortalizate în format audio-video, se va simplifica și eficientiza semnificativ. Punctual, procesul-verbal se va considera comunicat pe loc în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea acestuia, dar refuză primirea, iar această situație e înregistrată cu mijloace audio-video ale autorității din care face parte agentul constatator.
De partea cealaltă a baricadei, contravenientul va putea obține o copie a procesului verbal direct de la autoritatea care a aplicat sancțiunea. Ca referință, vechea lege care viza documentul era OG 2/2001 și, la vremea respectivă, stabilea că transmiterea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului, operațiunea de afișare consemnându-se într-un proces-verbal, ce trebuie semnat de cel puțin un martor.
În aceeași inițiativă legislativă se menționează că valoarea punctului de amendă va crește anul viitor până la 0,5% din salariul minim de economie, 165 de lei în loc de 145 de lei în prezent, iar polițiștii vor putea da amenzi pe baza filmărilor de la participanții la trafic.