06 iul. 2023 | 12:25

Se schimbă legea în favoarea clienților din România: produsele nu vor mai fi reparate de acum încolo

ACTUALITATE
Se schimbă legea în favoarea clienților din România: produsele nu vor mai fi reparate de acum încolo

Consumatorii nu vor mai trebui să aleagă între reparație sau înlocuirea unui produs cumpărat dacă neconformitatea acestuia este constatată în cel mult 30 de zile de la livrare, potrivit unui proiect de lege promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Guvernul a introdus, prin OUG, noi condiții la vânzarea și garanția bunurilor, inclusiv ale celor cu conținut digital, în urma avertismentelor din partea Comisiei Europene. Țara noastră riscă procedura de infringement dacă nu aplică dispozițiile Directivei (UE) 2019/771, care acoperă cele mai importante diferențe dintre normele naționale obligatorii de protecție a consumatorilor ca urmare a transpunerii de către statele membre a normelor minime de armonizare prevăzute în Directiva 1999/44/CE, potrivit Profit.ro

OUG prevede că neactualizarea conținutului digital al unui produs, conform contractului, constituie motiv de neconformitate al bunului respectiv. În astfel de cazuri, cumpărătorii pot cere aducerea la conformitate a bunurilor, pot primi o reducere proporțională a prețului sau pot obține încetarea contractului.

În plus, în cazul în care condițiile privind garanția comercială cuprinse în anunțurile publicitare asociate sunt mai favorabile pentru consumator decât cele incluse în certificatul de garanție, prevalează condițiile mai avantajoase.

O schimbare bună

Consumatorii pot alege între reparația sau înlocuirea produsului, în anumite condiții care nu dezavantajează vânzătorul.

La votul din Parlament a fost introdus un amendament care modifică regimul bunurilor pentru care a fost constatată neconformitatea în 30 de zile calendaristice de la livrare.

”Consumatorii pot să opteze pentru o anumită măsură corectivă în cazul în care neconformitatea bunurilor este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”, se arăta în textul OUG.

”Consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice. În această situație se consideră că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”, se arată în legea promulgată de Iohannis.