Se schimbă harta României, dar mai durează. Anunțul de la Guvern despre reorganizarea teritorială, desființarea de județe
Schimbarea hărții României prin reorganizarea administrativ-teritorială și desființarea de județe va mai dura, după cum a declarat luni ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea. Oficialul speră ca viitorul Parlament să creeze cadrul legal necesar acestui demers, precizând că este nevoie de o modificare a Constituției.
Ministrul Dezvoltării, despre schimbarea hărții României
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a spus că speră ca reorganizarea administrativ-teritorială a țării să poată avea loc în cadrul legislaturii viitoare, în contextul în care în prezent nu există cadrul legal necesar pentru comasări ale localităților.
„S-a încercat un astfel de referendum la Buzău, din păcate nu au reuşit să întrunească numărul de persoane pentru ca acest referendum să poată fi validat. Trebuie modificată Constituţia”, a spus Adrian Veştea.
Oficialul a mai spus că un prim pas îl reprezintă consorţiile administrative, prevăzute ca jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru care deja sunt pregătite documentele de care este nevoie.
„Acest lucru se va realiza în perioada următoare şi prin intermediul consorţiilor administrative. Noi avem un jalon în PNRR prin care reglementăm modul în care vor funcţiona aceste consorţii administrative, în sensul că mai multe localităţi se pot asocia, pot crea personalitate juridică, pot asigura bugetul unei astfel de entităţi printr-o contribuţie de, ştiu eu, 5% din bugetul fiecărei localităţi,
în aşa fel încât să poată să funcţioneze integrat, să poată să îşi angajeze arhitect-şef, să îşi poată angaja o serie de persoane pe care, din păcate, nu îşi pot permite să le angajeze pe actuala organigramă a primăriei.
Acest jalon va trebui să îl îndeplinim în perioada imediat următoare, noi deja am pregătit toate documentele necesare, în aşa fel încât să creăm o astfel de oportunitate, şi cred că va fi un prim pas în perspectiva comasării localităţilor şi chiar a viziunii unei viitoare regionalizări”, a mai spus ministrul.
Actuala împărțire a teritoriului României, din 1968
Actuala împărțire a teritoriului țării datează încă din anul 1968, iar experții o consideră una dintre cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Până acum nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară referitoare la schimbarea hărții României, în ciuda faptului că președintele Klaus Iohannis a enunțat la rândul lui, în anii precedenți, nevoia unei reforme teritoriale.
În prezent, administrația centrală are structuri în fiecare dintre cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului. Aceasta este criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri foarte mari pentru stat.
În ultimii zece ani au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în 2013, și SRI în 2019. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale cu scopul de a-și eficientiza activitatea.