Se schimbă harta Europei, modificările radicale din următorii ani. Țara care ar dispărea de pe bătrânul continent
Când vine vorba de harta Europei, exceptând conflictele din Est din ultimele decenii, occidentul a rămas în mare parte neschimbat. Se pare însă că tensiunile sunt foarte mari în anumite regiuni și cel puțin o țară ar putea să dispară.
În vestul Europei, singurele schimbări de hartă, eșuate de altfel, au fost referendumul din 2014 pentru independența Scoției și cel din 2017 pentru independența Cataloniei de Spania. Secesionismul se pare că nu este foarte sus pe lista priorităților în acea zonă de pe continent. Se pare însă că există și excepții de la regulă, iar cea mai interesantă dintre ele vine din Belgia, o țară care, conform Politico, are mari șanse să nu mai existe în doar câțiva ani.
Împărțirea Belgiei și schimbarea hărții Europei
Belgia este una dintre cele mai importante țări din Europa, cel puțin pe hârtie. Găzduiește sediile Uniunii Europene și al NATO, dar micul stat european se confruntă de ani de zile cu probleme politice semnificative și un conflict constant pe partea de guvernare. Ca performanță negativă, merită să ai în vedere că deține recordul pentru cea mai lungă durată a unor negocieri de formare a guvernului din istorie – 500 de zile în 2011.
Tot din acea perioadă au început discuțiile legate de o eventuală desființare a Belgiei așa cum o știm astăzi și împărțirea teritoriului între Flandra Independentă și Valonia. Aceasta din urmă fie ar fi independentă, fie s-ar alipi la Franța, având în vedere că limba vorbită în zonă este franceză. În Flandra se vorbește neerlandeză, jumătatea nordică a țării.
Cel mai probabil, ruperea se va întâmpla anul viitor, odată cu alegerile din iunie 2024. Conform sondajelor Politico, partidul de extremă dreapta Vlaams Belang, care dorește secesiunea Flandrei și transformarea ei într-un stat independent, este cea mai mare forță politică a țării.
„Suntem de părere că Belgia este o căsătorie forțată. Dacă unul dintre noi își dorește divorțul, atunci putem discuta ca adulți, trebuie să ajungem la o separare liniștită. Dacă nu vor să vină să discute cu noi, atunci o vom face unilateral”, a declarat Tom van Grieken, tânărul care a devenit președinte al partidului când avea doar 28 de ani și care este principalul responsabil pentru succesul grupării politice din ultimii ani.