06 feb. 2023 | 14:00

Se schimbă facturile românilor la energie, este obligatoriu: s-a schimbat legea în România, iar furnizorii nu mai scapă

ACTUALITATE
Se schimbă facturile românilor la energie, este obligatoriu: s-a schimbat legea în România, iar furnizorii nu mai scapă

La mijlocul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Printre altele, documentul schimbă facturile la gaz și curent ale românilor.

Dacă vreodată ai luat o factură la energie electrică sau la gaz și ți s-a părut ”în chineză”, pentru simplul fapt că nu ai înțeles informațiile listate, ești departe de a fi singur. Din acest motiv, conform legislației în vigoare, furnizorii de gaze naturale vor trebui să introducă pe factură numeroase informații suplimentare pentru a venit în ajutorul clienților. De exemplu, vor vedea o comparație între consumul anual comparativ cu cel de anul trecut.

Ce vei vedea pe factura la energie, de acum înainte.

Conform legii proaspăt promulgate în România, furnizorul de gaze naturale are obligația, la cererea clienţilor finali, să ofere o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului. De asemenea, în factura emisă clientului final se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum. Nu în ultimul rând, trebuie să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi, în conformitate cu anexa nr. 5.

În același timp, conform documentului ce tocmai a publicat în Monitorul Oficial, furnizorii de gaze naturale au obligaţia să pună la dispoziţie, cel puţin o dată pe an, într-o factură sau într-o anexă a acesteia, următoarele date: comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul anterior, preferabil sub formă grafică; datele de contact (adresele de site-uri de internet) ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei, de unde consumatorii pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice; adresa de site în care se găsesc, într-o formă clară şi uşor de înţeles, consumurile de gaze naturale ale clienţilor finali etalon, pe categorii de consum, în cazul în care astfel de site-uri există.

Trebuie să nu perceapă plăți suplimentare pentru informaţiile solicitate de clienţii finali legate de facturile de gaze naturale și să transmită, la cererea clienţilor finali, informaţiile privind costul actual şi cel estimat al gazelor naturale, în timp util şi într-un format uşor de înţeles, care să le permită acestora să compare diferite oferte pentru condiţii identice/similare, conform Wall-Street.ro.

În final, în România, nu ar trebui să mai existe o factură la energie fără următoarele informații:

  • un grafic al consumului actual de energie şi al anului anterior
  • date din ultimii trei ani sau de la începutul contractului
  • drepturile clientului pentru soluționarea alternativă a disputelor
  • datele de contact ale entității responsabile

„Propunerea este ca în situațiile în care furnizorii de energie electrică, dacă emit facturi care includ o perioadă mai mare decât o lună sau nu respectă termenul de facturare prevăzut în contractul cu clientul, atunci la cererea clienților, vor fi obligați să acorde plata eşalonată pentru o perioadă cel puțin egală cu perioada facturată.

Deci, dacă emite o factură cu consumul a două luni atunci practic, la cererea clientului, va fi obligat să acorde o plată în două rate”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele