Se schimbă contribuțiile la sănătate: plătim bani grei ca să murim în spitale
Noi modificări legislative se conturează asupra contribuțiilor plătite de unii români la sănătate.
În pofida faptului că sistemul medical din România pare să fi intrat într-o comă profundă, cu prognostic rezervat, acesta rămâne poate unul dintre cele mai profitabile, în sensul sumelor colosale ce sunt colectate (mai mult inutil) de la milioane de contribuabili.
Plătim, dar nu avem nici măcar garanția că odată ajunși într-un spital public vom fi tratați cu respect și un gram de compasiune, cu atât mai puțin putem spera că medicii și asistentele vor face tot posibilul să ne ajute.
Totuși, sistemul e frecvent luat în vizor de modificări legislative, cea mai recentă stipulând apariția unui plafon pentru contribuția la sănătate plătită de persoanele fizice care obțin venituri din activități independente. Vorbim, de exemplu, despre acele profesii liberale, cum ar fi avocatura.
Ce se schimbă la plata contribuțiilor la sănătate, concret
Conform noilor propuneri ce s-ar discuta la ora actuală în Guvern, se pare că s-ar urmări ca persoanele ce obțin venituri din activități independente să plătească o contribuție de asigurări de sănătate (CASS) plafonată pentru venituri până in 60.000 euro (aproximativ 300.000 lei), conform plafoanelor din Codul fiscal – actualmente maxim 24 salarii minime brute, explică pentru Economedia consultantul fiscal Mihaela Mitroi.
Concret, „PFA-urile care obțin venituri între 72.000 lei și 300.000 lei vor rămâne cu CASS plafonat de 7.200 lei/an. Pentru cei care obțin venituri peste 300.000 lei, aceștia vor plăti CASS (10%) neplafonat numai pe ce depășește această sumă”, potrivit sursei citate.
Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, Guvernul va adopta măsura în forma actuală sau vor interveni alte modificări.
Până la finele lunii am putea avea o clarificare în plan fiscal asupra măsurilor care vor apărea ca element de noutate, cel puțin asta ne promite șeful Guvernului.
„Continuăm să scriem actul normativ. Pe urmă va fi pus în transparență. Până la finalul lunii, terminăm tot circuitul, inclsuiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai avem nevoie de anumite ordonanțe de completare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
În altă ordine de idei, banii multinaționalelor ar fi intrat și ei în vizorul autorităților de la București, care tot caută soluții pentru a acoperi gaura uriașă din buget. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că ”sunt multinaționale cu zeci de miliarde de lei cifra de afaceri și cu pierdere fiscală sau profit modic, ca al microîntreprinderilor”.