05 sept. 2023 | 08:50

Se schimbă actele românilor, certificatul de naștere, de căsătorie și deces. Când intră în vigoare modificările, despre ce este vorba

ACTUALITATE
Se schimbă actele românilor, certificatul de naștere, de căsătorie și deces. Când intră în vigoare modificările, despre ce este vorba

În teorie, legislație referitoare la noile acte de stare civilă a suferit modificări importante în vara lui 2022, iar schimbările adoptate atunci ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 24 septembrie 2023.

Din păcate, Guvernul a decis amânarea aplicării măsurilor cu încă un an, respectiv 24 septembrie 2024. Printre deciziile ce urmează să se aplice de anul viitor, vorbim inclusiv de posibilitatea depunerii cererilor la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie, acestea urmând să fie soluționate de instituția respectivă prin eliberarea actelor cu deplasări minime. Mai mult decât atât, certificatul de naștere, de căsătorie și deces nu se vor mai completa de mână, ci vor fi tipărite.

Când intră în vigoare modificările la certificatele românilor

Prin OG 38/2023, publicată vineri în Monitorul Oficial, s-a adoptat amânarea cu un an a aplicării măsurilor de mai sus, până pe 24 septembrie 2024. Lista completă a măsurilor se regăsește în OG 26/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Practic, va fi durat doi ani aplicarea unei legi cât se poate de clare.

Prin OG 38/2023 s-a adoptat prorogarea termenului de la care se asigură, la nivel național, infrastructura informatică necesară operaționalizării SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – n. red.), de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024. Astfel sunt create premisele cadrului legal necesar operaționalizării proiectului SIIEASC, cu impact asupra soluționării cu celeritate a cererilor cetățenilor români și străini ale căror acte și fapte de stare civilă sunt înregistrate în România. În prezent, proiectul SIIEASC este în etapa de verificare a sistemului, astfel încât prorogarea termenului este necesară pentru deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de «train the trainer»”, conform Avocatnet.ro.

Un lucru este sigur, indiferent dacă măsurile se vor aplica de la 24 septembrie 2024 sau mai devreme, OG 26/2022 stabilește că actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână, ca acum, ci informatic și vor fi tipărite pe formularele dedicate. Prin proiectul de față se mai stabilește și procedura de înregistrare a actelor şi faptelor de stare civilă atunci când, din cauza unor probleme tehnice, nu este posibilă completarea actelor în sistem informatic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele