Se pun tunurile pe hipermarketuri. Dacă nu ieftinesc mâncarea, Guvernul îi amenință cu măsuri dure
Prețurile au crescut simțitor la alimente, în ultimul an, iar această situație nu e specifică doar României. În fapt, întreaga Europă e măcinată de scumpiri pe această zonă, iar unele state se gândesc să pună tunurile pe ratilerii alimentari, pentru a-i forța să ieftinească mâncarea pe care o vând.
O astfel de situație regăsim în Franța, unde Guvernul local e pregătit să intervină cu măsuri dure împotriva marilor magazine, dacă acestea nu vor asculta îndemnul oficialilor de a tempera prețurile.
Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a vorbit despre faptul că retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie de 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, deși la nivel global asistăm, din fericire, la prețurile cu ridicata la alimente.
Magazinele care vând mâncare, forțate de Guvern să scadă prețurile
„Dacă nu o fac, îi vom convoca la Ministerul de Finanţe şi dacă nu va fi suficient, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că marile companii industriale transferă către consumatori scăderile”, a punctat oficialul francez.
Oficialului i se pare de neînțeles comportamentul firmelor din industrie și nu consideră că acestea procedează corect nici atunci când avem parte de inflație, de scumpiri, dar nici când prețurile la materia primă scad la nivel mondial. Firmele par să acționeze doar în interesul lor personal, nu în cel al consumatorilor de rând, care decontează, de nevoie, toate șocurile de pe piață.
„Nu înţeleg de ce atunci când cresc preţurile firmele le transferă imediat către consumatori, dar când scade preţul grâului, este nevoie de trei luni pentru un declin al preţului pastelor. Este inacceptabil”, a mai ținut să precizeze ministrul francez de Finanțe.
Între timp, probleme sunt și la noi în țară, iar cel mai mare pericol este lipsa de predictibilitate cauzată de războiul din Ucraina.
“Datele sunt bazate pe informaţiile din prezent şi cu politicile care ştim că vor fi urmate, nu sunt nerealiste. Însă, au un anumit grad de risc. Nu ştim ce se va întâmpla cu războiul de la graniţă, nu ştim ce se va întâmpla cu preţurile produselor de bază. Este o prognoză foarte temperată. Nu ne-am aventurat să spunem: doborâm inflaţia. Suntem extrem de temperaţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei din februarie 2023.