30 ian. 2023 | 13:07

Se profilează un nou război în lume? Avertisment de ultim moment: „Nu excludem, totul este pe masă”

ULTIMA ORĂ
Se profilează un nou război în lume? Avertisment de ultim moment: „Nu excludem, totul este pe masă”

Secretarul de stat american Antony Blinken susține că SUA nu exclud acţiuni militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare. Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al Arabiya, cu ocazia turneului său în Orientul Mijlociu, oficialul de la Washington a declarat că „totul este pe masă”. Totuși, a ținut să sublinieze că diplomaţia este calea preferată.

Statele Unite iau în calcul acţiuni militare împotriva Iranului

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, acuză Iranul că a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata această problemă. Dar nu exclude acţiuni militare împotriva Teheranului.

„Susținem poporul iranian”

Blinken a evidențiat sprijinul SUA pentru poporul iranian, adăugând că decizia de „schimbare de regim” rămâne, în cele din urmă, la latitudinea poporului. În plus, el a afirmat că Iranul sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și că îi furnizează drone și alte arme.

„Iranul a avut şansa de a reveni la acordul nuclear internaţional, dar a respins-o”, a precizat Antony Blinken pentru Al Arabiya.

„Toate opțiunile sunt disponibile”

De asemenea, oficialul american a punctat că președintele SUA, Joe Biden, este împotriva achiziționării de arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt disponibile pentru a împiedica Iranul să obțină astfel de muniții de distrugere în masă.

Nici liderul de la Casa Albă, Joe Biden, nu spune „NU” unui atac asupra Iranului, ca ultimă soluţie. Trebuie evidențiat că negocierile pentru relansarea acordului nuclear de la Viena (2015), dintre Iran şi Occident, sunt de luni bune în impas. Potrivit diplomaţilor americani, Teheranul a blocat înțelegerea cu puţin timp înainte să fie încheiată.

Totodată, reprimarea brutală a protestelor recente din Iran a zdruncinat încrederea în negocieri. UE a condamnat acţiunile aparatului de securitate al Iranului şi a impus noi sancţiuni dure.

Când au început problemele

După ce fostul preşedinte republican Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul (2018), Teheran a încetat să respecte restricţiile convenite, refuzând accesul inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

În prezent, iranienii îmbogăţesc uraniul la un nivel de puritate de 60%. Potrivit AIEA, procentajul nu este semnificativ sub nivelul de 90%, necesar pentru armele nucleare. Regimul de la Teheran pretinde că programul nuclear este folosit doar în scopuri civile.