Se majorează salariul minim în România, din nou. Când ajunge la 3.700 de lei, milioane de români afectați direct
Majorarea salariului minim în România în 2024 era de mult timp sigură, nu exista niciun dubiu. Pentru a nu mai isca însă un scandal între Guvern, sindicate și patronate, negocierile au început mai devreme pe marginea acestui plan și s-au tras și niște concluzii.
În cadrul Consiliului Național Tripartit, a fost propusă o majorare a salariului minim pe economie de la 1 iulie 2024 la 3.700 de lei. Pe de o parte, sindicatele și-au dorit o majorare a acestor venituri din martie anul viitor până la 3.800 de lei. Patronatele au mers în extrema cealaltă și au recomanda o creștere eșalonată a venitului minim până la 1 ianuarie 2025 la 3.700 de lei, după o majorare intermediară la 3.500 de lei de la 1 iulie. Informațiile au fost confirmate pentru Economedia de către Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.
Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în 2024
„Am propus astăzi Guvernului în Consiliul Național Tripartit, alături de CNIPMMR, ca salariul minim să crească la 3500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să intrăm într-un mecanism nou de negociere cum ne-am asumat prin PNRR. Am explicat că e nevoie de predictibilitate de minimum 12 luni de zile și că deocamdată în România atât salariul mediu cât și cel minim au avut în ultimii doi ani de zile o dinamică peste inflație.
Această dinamică de creștere a salariului minim se imprimă asupra întregii mase salariale, chiar și în companiile unde salariile sunt mai mari. Ea trebuie să fie predictibilă și cuantificabilă pentru că are un impact semnificativ asupra competitivității companiilor, în special a celor care exportă. Pentru aceste companii este esențial să aibă un calendar de creștere pe un termen suficient de mare.
Citește și: Cresc salariile românilor din 2024, dar cu ce preț. Anunțul de la Guvern care dă fiori reci patronilor
Ministrul Finanțelor ne-a prezentat datele principale ale construcției bugetare, așteptăm să vedem proiectul de buget așa cum își propune Guvernul să-l adopte. Am explicat în întâlnire că este esențial pentru mediul de afaceri ca Guvernul să propună un buget realist în special pe partea de colectare a veniturilor, dar și pe cea de cheltuieli. Ar fi inacceptabilă o repetare a scenariului de anul acesta când la mijlocul anului am aflat că deficitul este cu câteva procente mai mari decât era prognozat în buget”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
Când vine vorba de scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim pe economie, în opinia lui Burnete, va dispărea anul viitor.
Decizia finală de la Guvern, confirmată oficial
La finalul zilei, Guvernul a transmis un comunicat prin care atrage atenția asupra propunerii de majorare la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024 a salariului minim pe economie, inclusiv pentru românii care activează în agricultură și industria alimentară. Pentru angajații din construcții, se va menține venitul minim la 4,582 de lei.
„Pentru industria agroalimentară să rămână comun salariul minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Acestea au fost propunerile pe masă, acum vom vedea care este decizia Guvernului”, a concluzionat în urma discuțiilor și Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Intreprinderor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).