05 mart. 2023 | 00:20

Se întâmplă de la 1 aprilie, va apărea pe facturile românilor la curent electric. Care este noutatea

BANI
Se întâmplă de la 1 aprilie, va apărea pe facturile românilor la curent electric. Care este noutatea

Începând cu data de 1 aprilie 2023, facturile românilor la curent electric vor suferi modificări. Află ce a stabilit ANRE cu privire la modul de facturare al energiei consumate.

Cea mai nouă știre vine de la ANRE care a transmis că noul model de factură la curent electric va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2023. Respectivul model a fost aprobat în urmă cu două săptămâni, iar în cadrul acestuia au fost stabilite informațiile pe care clientul final le va putea afla.

”Noi deja am aprobat conținutul facturii, în urmă cu două săptămâni, am aprobat noul regulament de furnizare în care am stabilit care sunt acele informații care trebuie incluse în facturile de energie electrică. Nu am venit noi cu noutăți foarte mari, pentru că sunt directivele europene prevăzute foarte clar care spun care sunt informațiile care trebuie să fie incluse în facturi. Noi am împărțit aceste informații în două grupe mari”, a declarat Nagy Bege Zoltan în cadrul Antena 3 CNN.

Facturile la curent electric vor avea un nou format

Potrivit acestuia, prima categorie va fi reprezentată de către informațiile prezente pe prima pagină a facturii, fiind și informațiile necesare oricărui client, acesta explicând că nu toți românii sunt interesați de mai multe detalii ale facturilor. În cazul celei de-a doua categorii, ea va fi prezentată în anexa facturii.

„Această aprobare a fost sub formă de listă. Deci am aprobat o listă cu aceste elemente și în acest moment am lansat în dezbatere publică, săptămâna aceasta, acest format. Vom ține în consultare publică și așteptăm observații și comentarii încă două săptămâni, după care va intra în aprobare, probabil pe parcursul lunii martie vom aproba și vom menține aceleași principii ca pe prima pagină să apară doar informațiile esențiale într-un format ușor de înțeles și doar informațiile care sunt necesare pentru a informa clientul despre consumul lui, despre prețul unitar plătit, care este suma totală de plată și alte informații cu privire la perioada facturată, cum poate să ia legătura cu furnizorul în momentul în care are o problemă cu factura”, a mai explicat acesta.

Comparativ cu facturile actuale, noul tip de factură va include în anexă comparații cu privire la consumul clientului în decursul anului anterior. Astfel, perioada facturată de către furnizor va fi confruntată cu aceeași lună a anului precedent, în acest fel, clientul va putea compara evoluția consumului său și să ia măsuri, în caz că sunt necesare modificări.