28 feb. 2023 | 08:09

Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte: ar putea chiar să primească bani de la furnizori. Care sunt condițiile

ACTUALITATE
Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte: ar putea chiar să primească bani de la furnizori. Care sunt condițiile

În România, la fel ca în alte țări europene, există conceptul de prosumator, persoană care și-a făcut o instalație de energie regenerabilă în curte sau pe casă și, dincolo de independența energetică în anumite perioade ale anului, ajunge deseori să trimită curent în rețeaua furnizorului de electricitate. Acest efort și investiția din spate vor fi recompensate de autoritățile române.

În situația în care ai făcut un efort să-ți achiziționezi panouri fotovoltaice sau eoliene, iar curentul pe care îl generezi este mai mult decât îți trebuie pentru uz personal, poți ajunge în situația de a fi recompensat de statul român. Conform datelor dintr-o propunere legislativă înregistrată în Parlament, prosumatorii români vor exceptați de la plata certificatelor verzi și, în situația în care vor trimite curent în rețeaua furnizorului, ar putea primi bani de operatorul de energie.

Se schimbă legea pentru prosumatorii români

Dacă propunerea aflată acum în Parlament va fi adoptată, legea prosumatorilor și beneficiile de care se bucură acești români vor beneficia de schimbări importante. Cele mai importante particularități din documentul înregistrat la Senat sunt: posibilitatea eliminării plății certificatului verde de către prosumator și diferența de compensare a energiei să fie plătită de furnizori în bani prosumatorilor la încheierea unui an calendaristic, în cazul în care energia regenerabilă integrată în sistem este mai multă decât cea consumată, conform Avocatnet.ro.

Cele două schimbări legislative sunt incluse în articolul 73, aliniatul 1, pentru modificarea Legii 123/2012, supranumită și legea energiei și a gazelor naturale:

  • În cazul în care prosumatorul consumă mai puțină energie electrică decât cea pe care o livrează în rețeaua națională, diferența de compensare cantitativă de energie de la sfârșitul anului se va face în bani, prin achitarea de către furnizori a unei sume către prosumatori, calculată în funcție de prețul mediu ponderat al pieței, o valoare care reprezintă rezultatul calculului valorii medii a stocurilor inițiale și a valorii rezervelor dobândite în perioada de raportare;
  • Pentru prosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie produsă de ei decât cea pe care o consumă în interes personal, aceștia vor fi exceptați de la obligația de achiziție a certificatelor verzi.

Scopul celor două măsuri este de a încuraja cât mai multe investiții în energie regenerabilă în rândul românilor, atât la scară mică, la nivel casnic, cât și la nivel industrial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele