Se întâmplă de astăzi, 2 august, la nivel mondial. Locul ocupat de România în topul țărilor în care generațiile viitoare vor avea de suferit
Data de astăzi, 2 august, poate fi marcată de oricine în calendar, pentru că este cea în care omenirea începe să trăiască pe datorie, în contul generațiilor viitoare. Toate resursele naturale generate de planetă pentru acest an au fost consumate.
Cele mai risipitoare țări. Locul ocupat de România
Astfel, începând de astăzi, toată energia, toată mâncarea, toate cumpărăturile sau călătoriile făcute sunt trecute în contul următoarelor generații. România și-a consumat resursele pentru acest an încă de pe data de 11 iunie și ocupă locul 30 în topul celor mai risipitoare țări.
Însă, primul loc în topul celor mai risipitoare țări din lume începe este ocupat de Qatar, care și-a consumat resursele pentru acest an de pe 10 februarie. În clasament urmează Luxemburg, care a reușit să consume toate resursele pe data de 14 februarie.
Clasamentul este completat de Canada, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, toate cele trei țări consumând resursele regenerabile aferente pe 13 martie. Australia (23 martie), Belgia (26 martie), Danemarca (28 martie), Finlanda (31 martie) urmează în topul celor mai risipitoare țări.
La polul opus se află următoarele țări, care își vor epuiza resursele naturale abia spre finalul anului: Jamaica (20 decembrie), Ecuador (6 decembrie), Indonezia (3 decembrie), Cuba (25 noiembrie), Irak (24 noiembrie), Guatemala (14 noiembrie), Egipt (11 noiembrie).
Industria care consumă cel mai mult din resurse
”Ziua Depășirii” este denumirea folosită pentru a marca momentul într-un an când cererea oamenilor pentru resursele naturale și serviciile ecosistemice depășește capacitatea Pământului de a le regenera în același an.
Altfel spus, ”Ziua Depășirii” reprezintă data în care consumul uman depășește resursele pe care Pământul le poate produce în decursul unui an. Aceasta nu are o zi fixă. Se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să o genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanității (cererea umanității pentru acel an) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.
Organizația Global Footprint Network, Ziua Depășirii încă din 2006, aceasta a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: de la 29 decembrie, în 1970; la 4 noiembrie, în 1980, 11 octombrie, în 1990, 23 septembrie, în 2000 şi 7 august, în 2010.
Industria care consumă cel mai mult din resursele naturale ale planetei este cea energetică – extragerea de petrol, cărbune și gaze naturale, potrivit Asociației ENVIRON, organizație colectivă responsabilă cu gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Alți mari consumatori de resurse naturale sunt agricultura intensivă, industria construcțiilor, industria chimică și cea minieră, care implică extragerea de metale, minerale și ale resurse naturale prețioase.
Cum poate fi redus consumul de resurse naturale
Conform unui reprezentant al Asociației Environ, fiecare om în parte poate contribui la reducerea consumului de resurse naturale, prin opțiuni aparent banale, cum ar fi: refolosirea sacoșei de cumpărături, instalarea unui filtru de apă și renunțarea la apa îmbuteliată, consumul cumpătat, respectiv colectarea pentru reciclare a tuturor deșeurilor în rutina de zi cu zi.
”Recomandăm în primul rând alegerea electrocasnicelor cu clasă de eficiență energetică mare și optarea pentru soluții de iluminat eficient, așa cum sunt becurile LED.
Apoi, când vine vorba de utilizarea potrivită, cel mai simplu gest este să folosim funcția de oprire a dispozitivelor și nu doar utilizarea funcției de stand by, iar post-consum să avem în vedere predarea echipamentelor pe care nu le mai folosim fie pentru că sunt defecte, fie pentru că sunt prea vechi, către centrele special amenajate de colectare și reciclare”, a adăugat Roxana Puia, marketing manager Asociația Environ.
Alte soluții, ce se pot dovedi foarte economice în timp, sunt: instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia geotermală, izolarea corespunzătoare și instalarea de termostate de temperatură sau întrerupătoare temporizate.