Se întâmplă cu facturile la energie ale Românilor, anunțul de la Minister. Cât vom plăti la iarnă pe curent electric și gaze naturale
Cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece, românii sunt cât se poate de îngrijorați de facturile la utilități. Sumele fabuloase pe care le plătesc mulți dintre noi la energie electrică și gaze naturale reprezintă o lovitură dureroasă pentru bugetul lunar. În acest context, ministrul Energiei a venit cu niște mențiuni importante.
Nici nu a început bine toamna, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a început să ofere asigurări românilor în ceea ce privește facturile la energie electrică și gaze naturale pe care le vom plăti în această iarnă. În opinia sa, acestea vor rămâne neschimbate în raport cu situația de anul trecut.
Cât vom plăti pe curent și gaz la iarnă
În condiții ideale, facturile românilor nu vor suferi schimbări de niciun fel în această iarnă pentru utilități. Practic, după cum a insistat ministrul, nu se va modifica actuala schemă de sprijin pentru compensarea facturilor, în ciuda impactului bugetar semnificativ pe care îl au respectivele măsuri.
Deși plățile către furnizori pentru practicile de compensare au mai întârziat în trecut, ministrul este optimist că lucrurile se vor remedia în viitorul apropiat. Nu de alta, dar Sebastian Burduja vrea să facă tot ce este posibil ca românii să nu aibă parte de surprize neplăcute.
Asigurările de la Guvern vin în contextul în care Comisia Europeană a pus presiune pe autoritățile române ca doar categoriile vulnerabile ale populației să mai beneficieze de compensare. Este important de reținut că recomandarea CE nu s-a limitat doar la țara noastră, ci a vizat întregul bloc comunitar. Nu în ultimul rând, furnizorii au explicat fără echivoc faptul că vor avea nevoie de cel puțin șase luni pentru a se adapta la o eventuală modificare a schemei actuale.
„Să ne amintim că la începutul crizei veneau unele facturi de zeci de mii de lei, la acest lucru mă refer când spun că este necesară stabilitatea. Anul acesta, o spun răspicat, nu se pune problema modificării schemei de compensare / plafonare”, a ținut să menționeze oficialul ministerial, conform DC Business.
În ceea ce privește presiunea din partea Bruxelles-ului, Burduja a spus că va veni cu argumentul tensiunilor provocate de războiul din Ucraina. „Românii pot sta liniștiți, nu vom umbla la aceste scheme de ajutor. (…) Dacă va veni Comisia în primăvara anului viitor și ne va impune o ajustare, avem argumentul războiului din Ucraina, avem argumentul unui an socio-politic tensionat în România, iar eliminarea acestei scheme va avea un impact foarte dur. Vorbim despre creșterea substanțială a prețurilor”, a concluzionat oficialul.