22 mai 2023 | 06:00

Se întâmplă astăzi, 22 mai, cu pensiile românilor: reforma mult așteptată de pensionari, confirmată oficial

ACTUALITATE
Se întâmplă astăzi, 22 mai, cu pensiile românilor: reforma mult așteptată de pensionari, confirmată oficial

Autoritățile române se află sub o presiune teribilă din partea Comisiei Europene să reformeze sistemul de pensii autohton și, mai ales, să desființeze pensiile speciale pentru a elimina inechitățile între pensionari. Alternativa este pierderea a miliarde de euro în fonduri europene din PNRR.

În weekend, ministrul Muncii a promis că astăzi, 22 mai, va prezenta liderilor Coaliției proiectul final pentru reforma sistemului autohton de pensii, pentru a închide jalonul din PNRR și, în final, pentru a nu pierde o sumă fabuloasă. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut sâmbătă, când a insistat pe faptul că va prezenta liderilor Coaliției tot ceea ce a discutat cu Comisia Europeană și, mai ales, care sunt soluțiile la care s-a gândit.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

„Mai am două zile să lucrez la ceea ce am decis cu Comisia Europeană, după care să prezint Coaliţiei. Până luni am ambiţia să prezint liderilor Coaliţiei tot ceea ce am discutat cu Comisia Europeană şi să închid acest jalon. Nu vreau să mă înec acum la mal, lucrăm în aceste zile, vom prezenta materialul ca atare decidenţilor din Coaliţie”, a afirmat ministrul Muncii la Antena 3, sâmbătă.

În același context, Marius Budăi a insistat pe faptul eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii se va face fără înlocuirea lui cu un alt parametru sau indicator. ”Noi am stat și am discutat acolo despre reforme sănătoase”, a a atras atenția ministrul.

În ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale, ministrul Muncii a menționat că „ceea ce a spus preşedintele PSD a fost că, dacă cu amendamentele ajunse în Parlament şi cu legea adoptată în Parlament, Comisia Europeană va considera în continuare că jalonul este neîndeplinit, atunci aşa este normal, să nu pierdem bani din PNRR şi ultima soluţie, soluţia la îndemână, în calitate de prim-ministru, este asumarea răspunderii”.

”Am aprobat o serie de amendamente la Senat, le-am transmis către Comisia Europeană, s-a acceptat de către Comisie, s-a spus că legea este pe direcţia bună, chiar mai bună decât a fost înainte de Senat, s-au aprobat câteva la Senat. Mai sunt anumite aspecte tehnice sesizate de Comisie pe care acum le aşternem pe hârtie şi cred că vom îndeplini jalonul.”, a concluzionat ministrul Muncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele