Se extinde plafonarea adaosurilor comerciale la produse alimentare. Noua listă de produse, conform Guvernului
Restricția, care a limitat adaosul comercial pentru mai multe produse agricole și alimentare, cum ar fi laptele, făina, zahărul, ouăle și fructele, timp de trei luni, a devenit valabilă la sfârșitul lunii iulie și se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni.
Guvernul a decis prelungirea limitării adaosului comercial
Deoarece Guvernul a decis să o prelungească, Ministerul Agriculturii a propus un proiect de ordonanță pentru a extinde acest mecanism cât mai curând posibil.
Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea Ordonanței de Urgență nr. 67/2023 prevede extinderea limitării adaosului comercial pentru mai multe produse agricole și alimentare până la data de 31 ianuarie 2024.
Intenția de a prelungi acest program dincolo de data de 28 octombrie a fost deja anunțată public de către ministrul de resort, iar prelungirea până la finalul anului a fost inclusă în proiectul de lege care vizează aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 67.
Ce produse fac parte din OUG
Totuși, prelungirea termenului nu reprezintă singura măsură prevăzută în proiectul de Ordonanță de Urgență care va fi supusă aprobării în ședința de Guvern din zilele următoare.
Lista produselor supuse plafonării adaosului comercial va fi extinsă și va include:
- Toate tipurile de mălai ambalate de până la 1 kg, nu doar mălaiul ambalat de 1 kg.
- Toate ouăle de găină de calibrul M, nu doar cele vândute câte zece.
- Uleiul de floarea-soarelui până la 2 litri, nu doar de până la un litru.
- Usturoiul, care va fi adăugat la lista legumelor proaspete vrac.
- Toate tipurile de zahăr alb tos ambalate de până la 1 kg, nu doar zahărul alb tos ambalat de 1 kg.
- Orezul cu bob rotund cu un gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg.
- Toate tipurile de cozonac, fără specificarea unui tip anume.
- Bulionul de roșii, fără specificarea unui tip sau gramaj anume.
- Smântâna cu 12% grăsime.
- Margarina.
- Drojdia.
- Carnea tocată.
„Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare cota de adaos comercial este de maxim 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune.
Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, prevede, de asemenea, proiectul, potrivit avocatnet.ro.