Se dau bani pentru românii care fac asta. Finanțări de la stat de câte 500.000 de lei
Se dau bani pentru românii care au microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și cer finanțare, pentru unele activități eligibile. Aceștia pot obține câte 500.000 de lei fiecare, prin intermediul unor programe ce au fost modificate de Ministerul Economiei în comparație cu edițiile din anii precedenți.
Programele de finanțare, modificate
Finanțările se fac prin programele Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023. Acestea au fost modificate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, conform unor proiecte de procedură publicate miercuri.
În cursul acestui an, programul Microindustrializare dispune de un buget alocat de 85 de milioane de lei, iar programul Comerț-Servicii beneficiază de 74,5 milioane de lei. Statul anticipează că va oferi sprijin financiar pentru 170 de microîntreprinderi și IMM-uri prin intermediul programului Microindustrializare, respectiv 149 prin schema Comerț-Servicii.
Cea mai importantă modificare față de edițiile precedente constă în faptul că beneficiarii vor putea accesa credite bancare și vor primi o subvenție de capital de cel mult 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru acest împrumut, din partea statului.
Suma acordată pentru finanțare va fi de cel mult 500.000 de lei, însă nu va depăși 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru un credit de investiții obținut de la o bancă parteneră. În plus, suma minimă pentru creditul de investiții cerut prin intermediul programului este de 250.000 de lei.
În ceea ce privește programul Microindustrializare din varianta anterioară, suma maximă a sprijinului financiar rămânea de 500.000 de lei, în timp ce pentru vechiul program Comerț-Servicii suma maximă era de 300.000 de lei.
O altă schimbare, referitoare la înscriere
O altă schimbare importantă se referă la modalitatea de înscriere a firmelor pentru a obține finanțare. Solicitanții trebuie să depună cereri la băncile partenere pentru a accesa credite și sprijin financiar. La finalul perioadei de înscriere, băncile vor furniza Ministerului Economiei liste finale cu solicitanții, ordonate conform principiului „primul venit, primul servit”, pe fiecare bancă.
Cererile pentru credite și sprijin financiar vor fi depuse de către solicitanți la sediul instituției de credit parteneră, într-o perioadă de înscriere de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire până când bugetul alocat măsurii de sprijin se epuizează.
Domeniile eligibile pentru microindustrializare
Domenii eligibile propuse în vederea finanțării, pentru microindustrializare, sunt: Industria alimentară; fabricarea băuturilor (eligibil doar codul CAEN 1107 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape înbuteliate); fabricarea produselor textile; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor.
Lista continuă cu: Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite; fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie; Tipărirea ziarelor; alte activități de tipărire; Fabricarea substanțelor și produselor chimice cu excepția 2011, 2051, 2053, 2059; Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.
Mai sunt incluse pe listă: Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice; Fabricarea altor produse din minerale nemetalice; Industria metalurgică; Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini utilaje şi instalaţii – cu excepţia societăţilor care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului şi muniţiei.
Mai sunt enumerate: Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; Fabricarea echipamentelor electrice; Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente; Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor; Fabricarea altor mijloace de transport cu excepția 3040; Fabricarea de mobilă; Alte activităţi industriale.
Domeniile eligibile pentru comerț-servicii
Cât despre domeniile CAEN eligibile propuse pentru comerț-servicii, acestea sunt: Tipărire și reproducerea pe suporți a înregistrărilor; Repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor; Captarea, tratarea și distribuția apei; Colectarea și epurarea apelor uzate
Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile. Lista continuă cu:
- Activități și servicii de decontaminare
- Lucrări de geniu civil
- Lucrări speciale de construcții
- Comerț cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor
- Comerț cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete
- Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor
- Transporturi terestre și transporturi prin conducte
- Transporturi pe apă
- Transporturi aeriene
- Depozitare și activități auxiliare pentru transporturi
- Activități de poștă și de curier
- Hoteluri și alte facilități de cazare
- Restaurante și alte activități de servicii de alimentație
- Activități de editare
- Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune; înregistrări audio și activități de editare muzicală
- Activități de difuzare și transmitere de programe
- Telecomunicații
- Activități de servicii în tehnologia informației
- Activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale)
- Activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii
- Tranzacții imobiliare
- Activități juridice și de contabilitate
- Activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activități de management și de consultanță în management
- Activități de arhitectură și inginerie; activități de testări și analiză tehnică
- Cercetare-dezvoltare
- Publicitate și activități de studiere a pieței
- Activități veterinare
- Activități de închiriere și leasing
- Activități de servicii privind forța de muncă
- Activități de investigații și protecție
- Activități de peisagistică și servicii pentru clădiri
- Activități de secretariat, servicii suport și alte activități de servicii prestate în principal întreprinderilor
- Învățământ
- Servicii combinate de îngrijire medicală și asistență socială, cu cazare
- Activități de asistență socială, fără cazare
- Activități de creație și interpretare artistică
- Activități ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor și alte activități culturale
- Activități sportive, recreative și distractive
- Reparații de calculatoare, de articole personale și de uz gospodăresc
- Alte activități de servicii
- Activități ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic.