09 iun. 2023 | 15:55

Se dau 5 salarii de la Stat: cine le primește, în ce condiții

ACTUALITATE
Se dau 5 salarii de la Stat: cine le primește, în ce condiții

O anumită categorie de români va avea dreptul la compensație directă de la stat, după cum vei afla în cele ce urmează.

Mai exact, prin intermediul unui proiect de hotărâre, Guvernul a stabilit că victimele infracțiunilor vor putea primi, sub formă de voucher, o compensație financiară, iar sumele vor fi acordate în cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii victimei și va acoperi nevoile urgente ale acesteia.

Suma pe care victima o va primi va trebuie să acopere cinci salarii de minime brute, adică echivalentul a 3.000 de lei, înmulțit cu cinci. Voucherele vor avea o valabilitate de 90 de zile, de la data emiterii lor.

Vor primi aceste vouchere acele persoane care au fost victimele acestor infracțiuni: tentativă de omor sau omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență, informează avocatnet.ro.

Dacă se vorbește despre un decedat, soțul sau copiii victimei vor fi beneficiarii acestor drepturi.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Ajutorul se va dacă victima sau urmașul victimei este:

  • cetățean român;
  • cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România;
  • cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii;
  • cetățean străin sau apatrid cu reședința pe teritoriul unui stat membru al UE, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii.

Evident, dacă acestea vor fi folosite în alte scopuri decât nevoile urgente și primare ca hrană sau cazare se aplica o amendă de la 10.000 de lei, „solicitarea și/ sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor va putea fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 de lei, iar comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite, cu amendă de până la 30.000 de lei”, informează avocatnet.ro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele