Se dau 15.000 de lei acestor români în 2023: ce trebuie să știi despre programul pentru creșterea natalității în România
Autoritățile române, în frunte cu Ministerul Familiei, finalizează cea mai nouă ediție a programului de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru cuplurile de pe meleaguri mioritice care speră să aducă un copil pe lume. Schimbarea semnificativă față de anii trecuți este că, de această dată, cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român sunt de asemenea eligibile. În trecut, era vorba doar de români singuri sau cupluri.
Cei 15.000 de lei, dacă este pentru prima oară când auzi de programul cu pricina, pot fi folosiți pentru proceduri de fertilizare, iar momentan fac subiectul unei hotărâri aflate în dezbatere publică. Noul proiect legislativ îl găsești aici, cu mențiunea că își propune modificarea HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.
Ce se schimbă cu voucherele de 15.000 de lei
Din acest an, lista celor care pot beneficia de ajutor financiar de la stat pentru proceduri de fertilizare se extinde. De acum înainte, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Dacă vorbim de o persoană singură de sex feminin care vrea să beneficieze de pe urma acestui program, de asemenea, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.
În forma actuală HG 1.103/2022 stabilește că beneficiarii programului trebuie să fie cetățeni români, atât. Condiția privind desfășurarea procedurilor medicale de specialitate recomandate într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată să desfăşoare activităţi de acest tip, rămâne valabilă în continuare, conform avocatnet.ro.
Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical. Ajutorul de 15.000 de lei se acordă concomitent sub forma a două vouchere, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.