19 sept. 2023 | 14:55

Scrisoarea care demonstrează că Biserica știa de ororile comise de naziști. Cum s-a prefăcut Papa Pius al XII-lea că Holocaustul nu există

ACTUALITATE
Scrisoarea care demonstrează că Biserica știa de ororile comise de naziști. Cum s-a prefăcut Papa Pius al XII-lea că Holocaustul nu există

O scrisoare recent descoperită sugerează că Papa Pius al XII-lea știa de la un iezuit german că aproximativ 6.000 de evrei și polonezi erau gazați în fiecare zi în Polonia ocupată de germani.

Documentația subminează argumentul Sfântului Scaun că nu a putut verifica rapoartele diplomatice despre atrocitățile naziste, pentru a le denunța.

Scrisoarea a fost publicată în acest weekend în cotidianul italian Corriere della Sera și este probabil să alimenteze și mai mult dezbaterea despre moștenirea lui Pius și campania sa de beatificare.

Istoricii sunt, de altfel, de mult timp divizați cu privire la palmaresul lui Pius, susținătorii insistând că a folosit diplomația pentru a salva vieți, în timp ce criticii spun că a ales să tacă.

Ziarul Corriere della Sera a publicat o scrisoare care datează din data de 14 decembrie 1942 a preotului iezuit german adresată secretarul Papei Pius, care va fi cuprinsă într-o carte viitoare despre dosarele nou deschise ale pontificatului lui Pius de către Giovanni Coco, cercetător și arhivar în Arhivele Apostolice ale Vaticanului.

Coco a declarat pentru Corriere della Sera că scrisoarea este foarte importantă deoarece reprezintă detalii despre exterminarea evreilor de către naziști, de la o sursă informată a bisericii din Germania, care făcea parte din rezistența catolică anti-hitleristă.

Naziștii ucideau zilnic 6.000 de evrei și polonezi din Rava Ruska

Scrisă în germană, scrisoarea raportează că naziștii ucideau zilnic până la 6.000 de evrei și polonezi din Rava Ruska, un oraș din Polonia antebelică, care se află astăzi în Ucraina, și îi transportau în lagărul de exterminare de la Belzec.

Scrisoare confirmă că aproximativ 3.000-5.000 de oameni au fost împușcați pe loc și 2.000-5.000 de oameni au fost duși la Bełżec.

Data scrisorii preotului german este importantă, la rândul ei, deoarece sugerează că Pius știa ce orori se întâmplă în lagărele naziste, chiar când ele se întâmplau, deși a ales să tacă.

Coco a menționat că preotul a îndemnat și Sfântul Scaun să nu facă public ceea ce dezvăluie, deoarece se temea pentru propria sa viață și pentru viața surselor de rezistență care au furnizat informațiile. Așadar, se poate trage inclusiv concluzia că Papa Pius ar fi putut alege să tacă întocmai din acest motiv, în detrimentul miilor de vieți luate zilnic de naziști.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele