09 ian. 2023 | 11:45

Scoți bani din bancomat? Aceste 4 greșeli îți lasă contul gol și nu mai poți da de urma banilor

ACTUALITATE
Scoți bani din bancomat? Aceste 4 greșeli îți lasă contul gol și nu mai poți da de urma banilor

Cardurile bancare au devenit un accesoriu nelipsit din buzunarele românilor, fie că vorbim despre salariați sau pensionari. Odată cu evoluția metodelor de plată și extinderea plăților digitale, oamenii au început să folosească intens aceste dispozitive, dar continuă să utilizeze și numerar, iar pentru acest lucru merg la bancomate pentru a-și scoate banii de pe carduri. Aici apare pericolul!

Nu este greșit să folosești bani cash și este absolut normal să dorești încă să ai bani palpabili în buzunar, dar trebuie să fii atent în momentul în care ajungi la bancomat și începi operațiunea, deoarece câteva mici greșeli te pot costa economiile de-o viață sau salariul pe o lună de zile muncită.

Iată cele mai grave 4 greșeli pe care le poți face la bancomat și care te lasă falit

  • Nu îți instalezi aplicația de mobile banking pentru a verifica tranzacțiile, după ce mergi la bancomat

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată să încerci să scoți bani de la bancomat, iar acesta să nu aibă fonduri. Iei cardul și pleci mai departe, nu? Ei bine, nu. Trebuie să fii atent la soldul rămas pe card, ca nu cumva bancomatul să fi scos o parte din banii pe care ai tastat că dorești să îi retragi.

Din acest motiv, experții în securitate bancară recomandă să îți instalezi aplicațiile de mobile banking ale instituțiilor financiare al căror client ești. Din aplicație, poți verifica ușor istoricul tranzacțiilor și poți sesiza imediat dacă observi o neregulă.

În cazul în care ai suspiciuni, nu ezita și contactează banca, pentru a lua măsuri din timp.

  • Îți numeri banii în fața bancomatului

Faptul că, după ce scoți banii din bancomat, te apuci să-i numeri pe stradă, te poate pune într-o situație de vulnerabilitate. Nu știi cine trece pe acolo în acel moment. Poate fi o persoană cu intenții rele, poate fi cineva dispus să facă o infracțiune pentru o sumă de bani anume.

Dacă banii din mâna ta sunt mulți și pare a fi vorba despre o sumă considerabilă, trebuie să fii conștient că o persoană din jurul tău poate fi tentată să-ți facă rău pentru a pune mâna pe ei. Poți fi urmărit și jefuit, așa că evită să numeri banii pe stradă, poți merge în interiorul băncii să faci această operațiune, dacă nu ai încredere în bancomat.

  • Nu acoperi cu mâna tastatura și permiți celorlalți oameni să stea aproape de tine

Când folosești ATM-ul, e deosebit de important să acoperi cu mâna tastatura în momentul în care introduci codul PIN.

Dacă nu faci acest lucru, o persoană care se află în jurul tău poate vedea codul și poate fi tentată să îți copieze datele pe card sau să-ți fure cardul. Nu știi niciodată cine e omul de lângă tine, dacă este vorba despre un străin, nu?

De asemenea, ai grijă ca persoanele ce stau la coadă în spatele tău să păstreze o distanță de confidențialitate de 2 metri față de tine și respectă și tu această regulă atunci când altcineva folosește ATM-ul în fața ta.

  • Folosești noaptea bancomate situate pe străzi slab iluminate

Ai grijă să eviți bancomatele care sunt situate în zone retrase și pe străzi slab iluminate pe timpul nopții. O persoană cu intenții rele poate sta acolo la pândă pentru a aștepta să-i sosească victima și cu siguranță nu vrei ca tu să fii aceea.

Optează pentru bancomatele de pe străzi și bulevarde cât mai circulate, unde sunt mai multe magazine, mai multe sisteme de supraveghere și mai mulți trecători ce pot intimida eventuale comportamente infracționale.

În concluzie, nu uita că, adesea, noi înșine ne vulnerabilizăm în fața infractorilor, prin greșeli aparent mici și nesemnificative, dar care pot fi speculate la maximum de mintea unor persoane ce nu au deloc intenții onorabile.