Schimbări referitoare la concediul de creștere a copilului. Condițiile în care indemnizația scade
Vor avea loc schimbări referitoare la concediul de creștere a copilului, după ce Guvernul a dat joi undă verde unui proiect de norme.
Schimbările referitoare la concediul de creștere a copilului
Mai exact, Guvernul a aprobat proiectul de norme de care depinde aplicarea OUG 164. Odată publicată în Monitor hotărârea de Guvern, toate prevederile OUG 164 vor intra în vigoare.
Conform proiectului aprobat de Guvern, va fi dublată „luna tatălui” – așa cum este cunoscută perioada din interiorul concediului de creștere a copilului în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la locul de muncă.
Altfel spus, perioada totală din concediul de creștere a copilului ce este alocată persoanei care nu a cerut acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Prin urmare, „luna” tatălui se transformă în „cele două luni ale tatălui” – sau ale mamei, în cazul în care tatăl este cel care intră în concediu de creștere.
Situația în care indemnizația totală acordată scade
În situația în care celălalt părinte decât cel aflat în concediu de creștere a copilului nu vrea să rămână acasă, plata indemnizației nu se va face în ultimele două luni până la perioadă maximă disponibilă de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități.
De asemenea, dacă tatăl nu cere dreptul la concediul ce i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul tatălui – sau invers, dacă tatăl e cel care intră în concediul de creștere inițial, potrivit avocatnet.ro.
Astfel, dacă celălalt părinte nu intră în concediu de creștere a copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de un an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu dizabilități.
Acum, înainte de a se aplica modificările, dacă celălalt părinte nu își „revendică” luna lui din concediul de creștere a copilului, indemnizația se reduce cu o lună. Părintele care și-a luat concediul rămâne în continuare în concediu și cu contractul de muncă suspendat sau activitatea întreruptă, dar pe ultima lună de concediu de creștere nu i se plătește indemnizația.
Pe de altă parte, dacă tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau în cazul unei mame singure, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.