12 mart. 2023 | 16:05

Schimbarea majoră pentru şoferii născuţi înainte de 1960. Ce ar fi obligați să facă, dar și cum rămân fără permis de conducere dacă noua lege este aprobată

AUTO
Schimbarea majoră pentru şoferii născuţi înainte de 1960. Ce ar fi obligați să facă, dar și cum rămân fără permis de conducere dacă noua lege este aprobată

O nouă lege din partea UE ar putea reprezenta schimbarea majoră în ceea ce privește permisele de conducere. Află dacă de numeri printre șoferii care vor fi afectați de posibila modificare legislativă.

Mai multe țări care aparțin blocului comunitar deja aplică această nouă măsură. În proiectul pe care Comisia Europeană planifică să îl pună în aplicare este dat exemplul Germaniei în care, șoferii care au vârsta peste 70 de ani au decis în mod voluntar de a preda permisul de conducere fără a mai avea dreptul de a șofa din motive de siguranță.

Astfel, persoanele care au vârsta peste 70 de ani, dacă doresc să mai șofeze, vor fi obligate să dovedească în mod regulat că sunt apte de a conduce. De asemenea, în același proiect legislativ al Comisiei Europene mai apare și faptul că permisul de conducere și-ar putea schimba perioada de valabilitate.

În prezent, permisul de conducere are o valabilitate de 10 ani, însă perioada ar putea fi modificată de la 10 la 15 ani. Așadar, la fiecare 15 ani ar trebui să schimbăm permisele auto, având în vedere că legislația respectivă ar intra în vigoare în toate țările membre ale Uniunii Europene.

Schimbarea care ar putea afecta permisele de conducere

Proiectul respectiv mai prevede și alte modificări precum faptul că persoanele care suferă de anumite boli, dar și șoferii cu probleme de vedere vor trebui să facă periodic controale medicale altfel, permisul de conducere va fi suspendat.

O altă prevedere constă în faptul că șoferii care suferă de anumite boli care afectează sistemul muscular nu ar trebui să beneficieze de dreptul de a obține un permis de conducere. În prezent, în legislația din România sunt prevăzute anumite afecțiuni care anulează permisul de conducere.

Acestea fac parte din zona aparatului respirator, cei car au probleme cardiace, dar și cei care suferă de diabet sau au afecțiuni locomotorii. Codul Rutier preveder interzicerea persoanelor cu boli cardiovasculare, neurologice grave, dar și celor cu probleme cu alcoolul și drogurile să dețină permis de conducere.

În cazul persoanelor care prezintă handicap locomotor sau care fac periculoasă conducerea unui autovehicul, persmisul de conducere nu este eliberat sau reînnoit. În cazul șoferilor cu probleme de vedere, doar cei cu acuitate vizuală binoculară și, dacă este necesar, cu ajutorul lentilelor de corecție de cel puțin 0,5 când utilizează ambii ochi vor putea obține permisul de conducere.