02 oct. 2023 | 14:00

Scenariile oficiale pentru majorarea pensiilor în România. Ce trebuie să știe pensionarii, cum se calculează

ACTUALITATE
Scenariile oficiale pentru majorarea pensiilor în România. Ce trebuie să știe pensionarii, cum se calculează

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare înainte de finele acestui an, urmând ca pensionarii să treacă printr-o serie stufoasă de modificări în ceea ce privește veniturile primite.

În ultimele luni, au existat mai multe speculații legate de noua lege a pensiilor, care vor fi efectele reale asupra traiului celor mai vulnerabili dintre români și, mai ales, cine și cât va avea de câștigat. Până la această oră, a devenit din ce în ce mai clar că majorările nu vor fi nici pe departe egale pentru toți pensionarii.

Citește și Vestea bună a dimineții pentru pensionarii din România, de la Casa de Pensii. Se întâmplă de astăzi, 2 octombrie

Ce urmează pentru pensiile românilor

Noua lege a pensiilor își va face simțite efectele pe piața din România, cel mai târziu, începând cu 1 ianuarie 2024. După cum a atras atenția în weekend premierul Marcel Ciolacu, o formă finală a documentului legislativ se află la această oră în linie dreaptă.

În ceea ce privește eventualele majorări, scenariile ajunse în spațiul public sunt multe și mărunte. Unele voci au mers până la 30% în plus pentru pensionarii cu cele mai mici valori. Altele s-au aruncat la 16% în plus, iar cea mai recentă versiune vehiculată este 14%.

Cum se vor majora pensiile în România de fapt

Conform datelor obținute de sindicalistul Anton Hadăr, de la 1 ianuarie, ne așteptăm la unul dintre scenarii posibile pentru pensionarii români.

Citește și Noua lege a pensiilor, o veste bună pentru pensionari. Când intră în vigoare, anunțul de la Guvern

„Scenariul 1 este Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, a explicat Anton Hadăr, în direct la Antena 3 CNN.

„Scenariul 2 nu este altceva decât o modificare poate nesemnificativă, favorabilă pensionarilor. Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, a adăugat sindicalistul.

„Scenariul 3 i-ar avantaja pe pensionari, ar fi o creștere de peste 30%. Se vrea să se meargă pe scenariul 1, din ceea ce știu eu. Se fac cele trei scenarii, ca să se aleagă într-un final unul”, a concluzionat oficialul.

Pentru context, în weekendul care tocmai s-a încheiat, Marcel Ciolacu a ținut să afirme că își dorește ca până la 1 noiembrie să se încheie toate procedurile în privința pensiilor speciale, în timp ce până la 1 ianuarie va fi, cu siguranță, promulgată noua lege a pensiilor. Orice schimbare se va realiza împreună și cu acordul Băncii Mondiale, respectiv al Comisiei Europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele