09 mart. 2023 | 16:30

Scandal la Institutul Cultural Român. Șefa ICR Londra, demisă după spectacolul cu manele

ULTIMA ORĂ
Scandal la Institutul Cultural Român. Șefa ICR Londra, demisă după spectacolul cu manele

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a recunoscut, joi, că a cerut revocarea din funcţie a șefei ICR Londra, Catinca Maria Nistor.

Institutul Cultural Român, implicat într-un mega-scandal

„N-am dorit să fac eu acest anunţ, dar, având în vedere că informaţia a apărut în spaţiul public, da, confirm că am iniţiat această procedură”, a declarat Jicman.

Totuși, preşedintele ICR a refuzat orice comentariu legat de motivele concedierii lui Nistor, afirmând că mai multe detalii „vor putea fi discutate după ce se va lua o decizie”.

Potrivit prevederilor legale, propunerile ICR trebuie avizate de Comisiile cultură şi de politică externă ale Senatului: „Nu comentez, pentru că niciodată nu am comentat înainte de decizia Senatului propunerile pe care le-am înaintat, fie ele de numire sau de revocare, prin urmare nu vreau să o fac nici acum”, a transmis Liviu Jicman.

„Controverse publice” despre șefa ICR Londra

Se pare că decizia preşedintelui ICR survine mai multor „controverse publice” în care Catinca Maria Nistor ar fi fost implicată de când conduce filiala din Londra.

Pe de altă parte, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a confirmat că a primit o propunere pentru înlocuirea din funcție a directoarei ICR Londra, Catinca Maria Nistor. Demnitarul a afirmat că ar prefera ca aceasta să demisioneze, ca să nu fie obligat s-o destituie.

Măsura de înlocuire a directoarei ICR Londra survine după ce Nistor a organizat un program artistic cu manele la sediul Institutului din Londra.

„A existat un prejudiciu de imagine foarte puternic, din păcate, pentru ICR, prin acel moment artistic desfășurat fără aprobarea ICR”, a subliniat Liviu Jicman.

Cât a plătit statul român pentru chiria Catincăi Maria Nistor

Cu mult înainte de acel spectacol, s-a aflat că Nistor ar fi cerut și ar fi obținut aprobare să ocupe la Londra o locuință a cărei chirie lunară, plătită de statul român, atinge 6500 de lire sterline. Atât ministrul Culturii, cât și directorul ICR au spus că nu știu despre această situație, întrucât chiria este plătită de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Spectacol artistic la sediul ICR Londra

Un element neclar este legat de showul artistic desfășurat la Londra, în care a cântat și Catinca Nistor. Președintele ICR, Liviu Jicman, a declarat, joi, imediat după ce a confirmat că a propus demiterea șefei ei, că spectacolul nu fusese aprobat de conducere. Totuși, chiar pe site-ul Institutului Cultural Român apărea, la data de 22 februarie 2023, un anunț despre programul care urma să se desfășoare la sediul ICR din capitala Angliei Londra:

„Violoncelistul Andrei Cavassi va susține un recital miercuri, 1 martie 2023, de Mărțișor, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. Programul include lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, continuând cu Mocirița sau Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu, până la Ave Maria sau la piese de Aerosmith, Coldplay și Trooper”.