08 feb. 2023 | 10:16

Scandal diplomatic. Ambasadorul Ungariei la București, convocat de MAE. Noi comentarii acide: „Steagul secuiesc, persecutat în România”

ULTIMA ORĂ
Scandal diplomatic. Ambasadorul Ungariei la București, convocat de MAE. Noi comentarii acide: „Steagul secuiesc, persecutat în România”

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul de Externe, după ce un oficial de la Budapesta a făcut o afirmație privind „îngrădirea” dreptului arborării drapelului așa-zisului Ținut secuiesc. 

Tensiuni între România și Ungaria

Update 8 februarie, ora 10.16. Președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, a afirmat că steagul secuiesc „este persecutat de 10 ani în România, în ciuda condamnării practicii de către instanța de la Strasbourg”.

El a făcut aceste comentarii după ce MAE român l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, în urma afirmațiilor făcute de Zsolt Nemeth. 

„Ministrul român de externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei din cauza postării mele jubiliare pe Facebook și a declarat că nu există Ținut Secuiesc în România, prin urmare acesta nu poate avea niciun simbol. România a garantat drepturile naționale în fața puterilor învingătoare prin Tratatul Minorităților din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor.

Ministrul de externe Aurescu m-a făcut să mă întreb când va onora România datoria de 100 de ani și hotărârea Curții de la Strasbourg?”, se arată în postarea lui Zsolt Németh de pe Facebook.

El a continuat spunând că Ungaria „susține drepturile poporului secuiesc, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestuia peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice”

Știre inițială: Un scandal diplomatic e pe cale să ia amploare între Ungaria și România, după ce un oficial de la Budapesta a acuzat țara noastră că îngrădește dreptul la arborarea drapelului Ținutului secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE pentru a i se aduce la cunoștință poziția oficială a României cu privire la această speță. 

Conform unui comunicat, Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă comentariile făcute de președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei.

”Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat, în această dimineaţă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziţia părţii române”, a transmis, marţi, MAE.

MAE îndeamnă la responsabilitate

Totodată, MAE spune că ordinea de drept din România respectă dreptul persoanelor care aparțin tuturor celor 20 de minorități naționale de își folosi însemnele specifice în privat și public, dar și în cadrul manifestărilor culturale și religioase. 

”În ceea ce priveşte însemnul aşa-numitului ţinut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-şi stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, a arătat sursa citată.

MAE a făcut apel la reținere în declarațiile din spațiul public și spune că se așteaptă ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în contextul relației strategice dintre România și Ungaria.