Scăderea forțată a prețurilor la alimente, măsura populistă care va îngropa micii producători: cine va avea de suferit în România
Autoritățile române se pregătesc să impună la nivel național scăderea prețurilor la alimente de bază. Deși ideea pare o mână de ajutor întinsă celor mai vulnerabili dintre români, de fapt, exact cei vulnerabili vor avea de suferit, micii producători locali, fermierii, oamenii care vând în piețe.
Pe de o parte, ne luptăm să cumpărăm cât mai multe produse locale, de la producători locali și, mai ales, să aducem aceste produse cât se poate de românești în marile lanțuri internațional de supermarketuri. Din păcate, acest lucru este destul de improbabil, în momentul în care autoritățile lovesc prin măsuri legislative exact categoria de români responsabilă de producția alimentelor de bază. Pe marginea acestui subiect a vorbit Victor Ponta, în cel mai nou episod al podcastului Hai România, disponibil mai jos.
Ce se întâmplă după plafonarea prețului la alimente
Dacă nu era evident pentru cineva, Victor Ponta a atras atenția asupra faptului că micii producători români vor avea de suferit pe termen lung pentru că vor întâmpina dificultăți majore în a ieși în piață cu prețul impus de autorități. Omul politic a insistat și pe faptul că, la fel cum sentimentul anti-european care a luat amploare în ultimul deceniu va fi una dintre cele mai importante moșteniri ale mandatelor lui Klaus Iohannis, la fel se va spune și despre această măsură populistă cu consecințe devastatoare pentru fermierii din România.
„Boloș a avut mare dreptate, nu poți scăpa de TVA. Totuși, atunci când s-a micșorat de la 24% la 9% chiar s-a simțit. S-a simțit și pentru că s-s scăpat de evazioniștii aceea care furau cu ajutorul acestei taxe mari.
Ciolacu a venit apoi și a zis că această treabă cu scăderea TVA-ului nu va ține mult. Și el a avut dreptate, căci până la urmă, noi trebuie să îmbunătățim cauza, nu efectul, iar ei lucrează acum la cauză, la efect, la prețul final, când ar trebui să se concentreze pe toate celelalte elemente ce duc la prețul final. În plus, tot din această cauză vor suferi și producătorii români, dacă tu le spui să vină pe piață cu un preț, iar ei nu pot că nu-și permit, cumpărătorii se vor îndrepta către produse străine apoi.
Asta va rămâne în istoria noastră ca o moștenire a regimului Iohannis. Așa cum după Băsescu a rămas dosariada, efect ce l-a îngropat și pe el, de data aceasta, situația actuală va rămâne o amprentă a lui Iohannis. Se vede asta cu ochiul liber. Apoi, va rămâne și ura românilor față de Uniunea Europeană, căci aproximativ 50% din cetățeni nu sunt mulțumiți de această aderare și susțin că liderii de la București sunt doar sclavii celor de la Bruxelles. Sunt probleme cu grânele, cu mai multe industrii și așa mai departe”, a precizat Victor Ponta în podcast.