Scad prețurile în magazine, este vestea săptămânii pentru milioane de români. Se simte deja la alimente chiar și online
În ultimele săptămâni, autoritățile de la București au bătut toba pe marginea reducerii prețurilor la alimente printr-o ordonanță guvernamentală care plafonează adaosul comercial. În mod previzibil, pe termen lung, aceasta va duce la un dezastru economic, dispariția produselor de la raft și reducerea semnificativă a ofertei, cum se întâmplă acum în Ungaria din aceleași motive.
Până când va venit însă respectivul dezastru peste noi, iar inflația va exploda din nou, putem celebra o ieftinire fără echivoc. Institutul Național de Statistică a ajuns la concluzia că prețurile la produse alimentare din spațiul online reprezintă un motiv de bucurie pentru români, având în vedere că se bucură de o evoluție sub rata inflației în perioada 2020 – 2023.
Prețurile online la alimente, mai mici decât în supermarket
„Institutul Naţional de Statistică confirmă ceea ce noi am spus dintotdeauna: cumpărăturile online înseamnă economii de timp şi bani. Studiul arată că nu doar categoriile deja tradiţionale pentru comerţul electronic, precum produsele electro-IT sau fashion, ci şi alimentele, dacă sunt cumpărate online, pot fi găsite la preţuri mai mici.
De cealaltă parte, vedem că de aceste preţuri mai mici profită din ce în ce mai mulţi români care au ales să îşi facă piaţa online, în loc să alerge din magazin în magazin după produsele preferate. Având acces rapid la diferite site-uri şi instrumente de comparare a preţurilor, cumpărătorii pot găsi cele mai bune oferte pentru produsele dorite, asigurându-se că aleg cele mai bune preţuri pentru ei”, a declarat Cristi Movilă, preşedinte ARMO.
„Mai mult, pe măsură ce tot mai multe magazine online româneşti aleg să vândă produsele lor în străinătate, sectorul îşi va consolida impactul pozitiv pe care îl are deja în echilibrarea balanţei comerciale a României”, a adăugat Cristi Movilă.
Punctual, în ultimele luni (mai versus aprilie), s-au văzut următoarele reduceri la alimente în magazinele online din România:
- prețul la lapte de 1,5% grăsime a scăzut cu 7%
- laptele de 3,5%, mai ieftin cu 9,4%
- uleiul de floarea soarelui, mai ieftin cu 3,5%
Reducerile au continuat și în iunie, laptele de 1,5% grăsime devenind mai accesibil cu 4,7%, făina cu 4,5%, iar uleiul de floarea soarelui cu 3,7%. Ieftiniri s-au văzut și la mere, fasole, unt, pâine și mălai.