17 ian. 2023 | 13:55

Un satelit NASA îți arată cât de poluată este planeta: unde, în Europa, se eliberează cea mai mare cantitate de dioxid de carbon în atmosferă

ACTUALITATE
Un satelit NASA îți arată cât de poluată este planeta: unde, în Europa, se eliberează cea mai mare cantitate de dioxid de carbon în atmosferă

În 2013, National Oceanic and Atmospheric Administration a raportat informații despre concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon, dar și faptul că ele atinseseră 400 de părți pe milion pentru prima dată în aproximativ 3 milioane de ani.

Conform celui de-al șaselea raport de evaluare al IPCC (AR6), „excesul de dioxid de carbon” din atmosfera noastră va avea ca rezultat o creștere medie globală a temperaturii între 1,5 și 2 °C, până în 2030.

Acest lucru va afecta în mod semnificativ sistemele ecologice din întreaga lume. În această categorie intră dispariția speciilor, secetele, incendiile de vegetație, vremea extremă și culturile stricate.

Pe lângă reducerea emisiilor, aceste schimbări necesită strategii de atenuare, adaptare și monitorizare a climei.

Practic, acesta este scopul primordial al misiunilor NASA Orbiting Carbon Observatory (OCO) 2 și 3, sateliți gemeni care fac observații spațiale referitoare la nivelul de CO2 din atmosfera Pământului.

Studiind a cincea cea mai mare centrală electrică pe cărbune din lume, o echipă de cercetători a folosit date de la OCO 2 și 3 pentru a detecta și urmări modificările de CO2.

Cum cartografiază NASA emisiile de dioxid de carbon din aerul respirabil

Acest instrument include un mod de cartografiere care poate face observații ample pe zone întregi, permițând cercetătorilor să folosească OCO-3 pentru a crea mini-hărți detaliate a orașelor mari.

Folosind datele obținute între 2017 și 2022, echipa de cercetare a analizat emisiile celei mai mari sursede poluare din Europa, Centrala Belchatów, din Polonia.

Centrala electrică Belchatów se află în funcțiune din 1988 și va rămâne deschisă până la sfârșitul anului 2036. În prezent, este cea mai mare centrală electrică pe cărbune din lume, cu o capacitate raportată de 5.102 megawați.

Utilizează lignit, care generează, de obicei, emisii mai mari per megawatt decât antracitul. Instalațiile mari, cum ar fi centralele electrice și rafinăriile de petrol, reprezintă aproximativ jumătate din emisiile globale de carbon.

Într-un comunicat de presă dat de NASA, omul de știință al proiectului misiunii OCO-3, Abhishek Chatterjee, a explicat cum acest lucru a făcut ca rezultatele lor să fie o „surpriză plăcută” și a adăugat că el și colegii săi așteaptă cu nerăbdare oportunitățile viitoare de cercetare.

„Perfecționăm instrumentele și tehnicile pentru a putea extrage din date mai multe informații decât ceea ce am planificat inițial. Este foarte interesant să ne gândim că vom avea încă cinci până la șase ani de operațiuni cu OCO-3”, a spus acesta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele