05 ian. 2023 | 11:55

Sarmizegetusa Regia încă are secrete: ce comori ascunde, de fapt

CHESTII
Sarmizegetusa Regia încă are secrete: ce comori ascunde, de fapt

Sarmizegetusa Regia îi fascinează pe români încă din cele mai vechi timpuri, iar asta se datorează, în special, legendelor ce întregesc acest loc misterios.

Totuși, dincolo de dacii liberi și de poveștile ce au legătură cu aceștia, Sarmizegetusa Regia ascunde și alte secrete, de data aceasta din alte sfere de interes, după cum vei putea vedea în cele ce urmează.

Ce s-a găsit lângă Sarmizegetusa Regia

La Grădiștea de Munte, în județul Hunedoare, imediat lângă Sarmizegetusa Regia, au fost găsite așa-zise „pământuri rare”, niobiu și tantal.

Localitatea în cauză este populată de mai puțin de 150 de oameni și se află în Munții Orăștiei, într-un cadru idilic cu munți, văi, păduri bogate și un râu care să întregească acest peisaj desprins, parcă, din Rai.

În zonă, nu ai multe de făcut. În general, sătenii se ocupă cu exploatarea forestieră și cu creșterea de animale.

Totuși, în anii 50, comuniștii ridicau aici blocuri muncitorești pentru lucrătorii din domeniul exploatării forestiere.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre localnici au lucrat în minele de uraniu și thoriu, aflate în pădurile de lângă Grădiștea de pădure.

„Nimeni nu lucra mai mult de zece ani în aceste mine de uraniu, din care în prezent nu a mai rămas nimic. Erau pe văile Gerosu și Pustiosu”, își amintește un localnic, citat de Adevărul.ro.

În anii 80, toate lucrările miniere au luat sfârșit, însă geologii au prezentat încă interes pentru această zonă care părea să nu-și fi spus încă toate secretele.

Conform Ministerului Economiei și a unui raport remis, în Grădiștea de Munte încă ar exista rezerve consistente de Niubiu și Tantal, însă și pământuri rare.

„Zirconul este un mineral constitutiv important al minereului și rocii de la Grădiștea de Munte, depășind calitatea unui mineral accesoriu. Analiza reprezentativă cu microsondă a zirconului/cirtolitului de la Grădiștea de Munte arată un conținut ridicat de Th (Thoriu), Y (Ytriu), Yb (Yterbiu), Ce (Ceriu), Hf (Hafniu), U (Uraniu) și mai puțin de La (Lantan), Nd (Neodim), Sm (Samariu), Dy (Disprosiu) și Nb (Niobiu). Elementele grele de pământuri rare (HREE), în special Y, alături de Th și uneori Hf, sunt oligoelementele predominante în zircon/cirtolit la Grădiștea de Munte”, arată un studiu publicat în Jurnalul român al Depozitelor Minerale, din 2016, conform sursei menționate anterior.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele