22 iun. 2023 | 20:04

De ce își dau demisia româncele de la serviciu? Motivele te vor surprinde, nu banii le deranjează

ACTUALITATE
De ce își dau demisia româncele de la serviciu? Motivele te vor surprinde, nu banii le deranjează

În ultimul an, femeile active profesional din România s-au dovedit a fi extrem de dinamice pe piața muncii de la noi, numeroase dintre lucrătoare decizând să-și dea demisia, să-și schimbe jobul sau plănuind deja acest lucru pentru viitorul apropiat. De ce își dau angajatele noastre demisia de la locurile de muncă actuale?

Ai crede că principalul motiv de stă la baza deciziei radicale are o explicație financiară. Femeile caută locuri de muncă mai bine plătite, în condițiile în care traiul s-a scumpit, iar criza costului vieții ne macină pe toți. Ei bine, te-ai înșela. De fapt, pe primul loc în prioritățile celor ce renunță azi la joburile lor stă flexibilitatea programului.

Angajatele au ajuns să-și dorească un program mai flexibil, să poată munci de la distanță, să fie capabile să pună o barieră sănătoasă între viața personală și cea profesională, să aibă mai mult timp pentru copii, pentru partenerii lor de viață, să se poată relaxa.

Motivele neașteptate pentru care româncele noastre își dau demisia pe loc

Se pare că sănătatea psihicului și relațiile de familie sănătoase și solide, cu timp și implicare, primează într-un mod onorabil pentru doamne, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Desigur că și banii sunt importanți în această ecuație și reprezintă unul dintre factorii ce ajută la cântărirea deciziei, dar femeile au multe alte valori pe care după cum vedem le iau în considerare când decid să-și schimbe locul de muncă și, totodată, întreaga viață.

Conform celui mai recent studiu Deloitte Women @ Work 2023, realizat la nivel global, numai 37% dintre femei au spus că reușesc să se deconecteze de la muncă.

„Studiul arată că preferințele și așteptările femeilor în legătură cu locul de muncă au evoluat în ton cu vremurile. Acum se pune accentul din ce în ce mai mult pe programul flexibil, pe oportunitățile de dezvoltare și pe echilibru în ceea ce privește volumul de muncă.

Acestea sunt caracteristicile dorite de femei de la un loc de muncă ideal, care să le ofere oportunități de avansare în carieră, către posturi de conducere.

Pe de altă parte, studiul readuce în discuție tema diferenței de salarizare, o arie în care țara noastră se situează încurajator, având una dintre cele mai mici diferențe de remunerare între femei și bărbați din UE.

Acest aspect este rezultatul unei culturi a performanței pe care trebuie să o cultivăm în continuare, prin angajament din partea mediului public și privat, a liderilor și societății în ansamblu pentru a crea un mediu de lucru echitabil și sănătos pentru toți”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele