24 nov. 2023 | 08:00

Salariu de 4.000 de euro în mână fără facultate, dar nu se înghesuie românii. Ar putea fi cea mai căutată meserie în Europa

ACTUALITATE
Salariu de 4.000 de euro în mână fără facultate, dar nu se înghesuie românii. Ar putea fi cea mai căutată meserie în Europa

În mod tradițional, ne-am obișnuit să asociem salarii de mii de euro cu studii superioare și abilități avansate în domenii tehnice precum IT sau inginerie. În practică, penuria de lucrători a dus la explozia salariilor într-un număr foarte mare de locuri de muncă.

La nivel global, există o penurie la momentul de față de 3 milioane de șoferi de camion. Conform statisticilor, cifra ar urma să se dubleze în următorii cinci ani, după cum se arată într-un raport publicat în această săptămână de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), citat de AFP. Punctual, aproximativ 7% dintre posturile disponibile nu pot fi acoperite, în urma unei analize la nivelul a aproximativ 4.700 de societăți din domeniu active în 36 de țări din Europa, Asia și America.

Citește și: Românii și salariile de 7.000 – 8.000 de euro. În ce domenii găsești lefurile cele mai generoase, realitatea pieții muncii din România

Meseria de șofer de TIR, plătită cu mii de euro pe lună

Criza de personal în domeniul camionagiilor nu este nouă, nici pe departe. Din păcate, în 2023 s-a acutizat și aproximativ 50% dintre firmele active în domeniu au întâmpinat dificultăți în a găsi personal calificat.

Penuria de şoferi ar putea să se agraveze în următorii cinci ani, în special în China, Europa şi Turcia unde efectivele de şoferi îmbătrânesc şi sunt puţin şoferi de camion cu vârsta de până la 25 de ani care să preia ştafeta, ceea ce ar constitui o “bombă demografică”, subliniază IRU, citat de Economedia.ro. Așa am ajunge în 2028 ca deficitul să atingă șapte milioane de șoferi de camion, detaliu care s-ar putea reflecta în probleme logistice semnificative și, implicit, creșterea costurilor cu transportul.

Interesant este că, la momentul de față, doar 6% dintre șoferii de camion incluși în studiu sunt femei, iar IRU insistă că feminizarea profesiei trebuie încurajată.

Cât câștigă un șofer de camion

În mod previzibil, salariul unui șofer de TIR variază semnificativ de la o țară la alta. În Europa de Vest, în țările nordice, sunt cele mai mari salarii. Acolo, salariul brut al unui șofer poate ajunge liniștit la 4.000 de euro, fără ca valoarea respectivă să includă costul indemnizației de șofer.

În orice caz, dacă vrei să știi unde merită să te angajezi ca șofer profesionist, pe primul loc se află Islanda (3.900-4.300 euro), urmată de Germania (3.000-4.000 euro), Franța și Țările de Jos, cu 2.500-3.500 euro, și Italia (2.700-3.000 de euro). Salarii bune sunt și în Suedia (2.700-2.900 de euro) și în Norvegia (2.850-2.950 de euro). În România, un șofer de camion are un salariu de pornire de 2.500 de lei în 2023, dar acesta variază mult în funcție de experiență, timpul petrecut în trafic și kilometrii parcurși, conform Adevărul.ro.

Citește și: Trei orașe țin economia românească în picioare. Unde trebuie să te muți ca să-ți meargă bine în România

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele