14 feb. 2023 | 18:56

Salariile mari rămân un vis pentru angajații români: puțini mai cred în majorări în 2023

ACTUALITATE
Salariile mari rămân un vis pentru angajații români: puțini mai cred în majorări în 2023

Angajații români par destul de descumpăniți în actuala criză a inflației. Foarte puțini dintre respondenții unui studiu recent mai au puterea să creadă că patronul le va mări salariul anul acesta.

Un studiu derulat de Dynata pentru Revolut arată că 70% dintre respondenți anticipează faptul că inflația încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Din contră, oamenii cred că în viitorul apropiat vom fi loviți de alte valuri de scumpiri și, deci, prețurile vor continua să crească.

Referitor la salarii, situația este dezastruoasă. Numai 6% dintre respondenți declară că au avut parte de majorări salariale anul acesta cu un procent care să acopere rata inflației.

Practic, pentru restul oamenilor, chiar dacă s-a decis o majorare salarială în cadrul companiei pentru care lucrează, viața este din ce în ce mai scumpă, iar puterea lor de cumpărare este diminuată semnificativ de la o lună la alta, deoarece majorarea este anulată de inflație.

Angajații români și-au pierdut speranța legată de majorările salariale în 2023

În aceeași ordine de idei, tot studiul citat mai evidențiază faptul că numai 15% se așteaptă la o mărire de salariu în 2023. Altfel spus, foarte puțini angajați români mai cred că patronul lor le va da mai mulți bani anul acesta.

„Din punctul de vedere al angajaților, cea mai simplă modalitate de a tempera efectele inflației este să crească veniturile. De fapt, 45% dintre românii chestionați (40% pentru femei, 49% pentru bărbați) cred că aceasta este soluția.

De asemenea, 6% declară că au primit anul trecut o majorare salarială egală cu rata inflației, 4% peste rata inflației și 34% cu o valoare inferioară ratei inflației.

Totodată, patru din zece români declară că nu au avut șansa unei majorări salariale anul trecut. Totuși, 15% speră să le crească salariul în 2023 și 10% declară că vor cere negocierea acestuia. În același timp, doi români din zece spun că nu au primit o majorare de salariu anul trecut și nici nu cred că se va întâmpla asta în 2023″, explică autorii studiului.