31 aug. 2023 | 14:13

S-au dus vremurile în care patronii spuneau că la ușă așteaptă 10 angajați: s-a întors foaia

ACTUALITATE
S-au dus vremurile în care patronii spuneau că la ușă așteaptă 10 angajați: s-a întors foaia

Firmele din România, mici și mijlocii, se confruntă cu un deficit al forței de muncă, la nivelul întregii economii fiind nevoie de sute de mii de lucrători, în toate domeniile. Din nefericire, doritorii nu apar la ușa patronilor pentru a cere de lucru.

În ultimii ani, criza forței de muncă s-a adâncit, încurajată fiind mai ales de plecarea la munca în străinătate. Acesta este motivul dureros din cauza căruia firmele românești efectiv nu găsesc salariați să ocupe posturile libere, deși unii manageri locali promit salarii mai mult decât competitive.

Oamenilor în continuare li se pare mai tentant să-și încerce norocul peste hotare, mai ales în statele din Vestul Europei, unde trebuie să recunoaștem că salariile sunt net superioare celor din România, chiar dacă și costul traiului de zi cu zi e piperat.

De ce patronii nu găsesc angajați, deși spun că plătesc foarte bine? 

O analiză XTB România vorbește despre impactul negativ adus de migrația forței de muncă asupra pieței muncii.

„Deși migrația forței de muncă dinspre est înspre vestul european a soluționat temporar nevoile economiilor vestice, orientarea spre servicii și munca de birou în detrimentul școlilor ce pregătesc forță de muncă pentru industrie sau meserii cu aplicabilitate fizică produce repercusiuni și în Europa de Vest. Chiar și Germania, unde profilul școlilor vocaționale e mai puternic decât în restul Europei, se confruntă cu un deficit de forță de muncă”, mai notează experții.

De asemenea, o problemă vine și din faptul că avem o pondere redusă a absolvenților de liceu.

„Pe plan mioritic, salariul mediu brut atingea în iunie 6.854 lei pentru industrie, 15.110 lei în informaţii şi comunicaţii (în special zona de IT) şi 12.948 lei în intermedieri financiare şi asigurări.

Cu doi ani mai devreme, salariul brut era 5.321 lei în industrie, 11.481 lei în IT şi 9.720 lei în domeniul financiar. Dacă în informaţii şi comunicaţii salariile erau în iunie 2021 cu 115,7% mai mari faţă de industrie, diferenţa a crescut la 120,5% în iunie anul acesta”, potrivit analizei citate.

Analiza XTB mai scoate la iveală un amănunt interesant, anume că piața muncii a viitorului va fi cu mult diferită față de cum o știm noi astăzi, cel puțin din perspectiva abilităților de care vei avea nevoie pentru a te putea integra cu brio. Astfel, potrivit unui studiu al IBM, 40% din forța de muncă va avea nevoie să învețe noi abilități profesionale în următorii 3 ani pentru a ține pasul cu schimbările din piață.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele